Karfiol nije baš namirnica koja je rado viđena na tanjiru mališana ali ovo neslavno mesto, najčešće zaslužuje zato što se sprema kao bareno povrće koje i nema najlpši miris i ukus. Pokušajte sa ovim receptom da ga transformišete u pire, koji svi mališani rađe jedu, sa dodatkom pavlake, sira koje će dopuniti i obogatiti ukus.
Sastojci:
- 1 velika glavica karfiola isečena na cvetove (oko 3 funte ili 1 1/2 kg)
- 3 kašike neslanog putera
- 3 kašike pavlake
- 6 čena belog luka
- 1 kašika parmezana
- So i crni biber po ukusu
Priprema:
Stavite karfiol u cediljku na pari iznad velikog lonca ključale vode. Kuvajte na pari 15 minuta dok ne omekša. Alternativno, kuvajte karfiol u slanoj vodi 10 minuta ili dok ne omekša. Izvadite i ocedite. Pokrijte poklopcem i ostavite na stranu. U istom loncu zagrejte puter na srednje jakoj vatri. Propržite beli luk dok ne zamiriše (oko 1 minut). Mešajte karfiol i beli luk u procesoru za hranu ili štapnim mikserom dok ne postane gladak. Umešajte parmezan, pavlaku i začinite solju i biberom.
Yumama/J.D.
BONUS VIDEO