Medenelizalicekoje ćete napraviti kod kuće, se lako mogu davati deci starijoj od 2 godine, koja ne samo da uživaju u njima, već mogu lako da im pruže i trenutno olakšanje kod upale grla, prehlade i gripa a blagotvorne su i za imunitet. Čuvajte ih na hladnom i suvom mestu i trebalo bi da traju najmanje 1-3 meseca. Oblikujte ih kao bombonice, a onda možete da ih koristite kao zaslađivač u svom čaju.
Sastojci:
- 200 g šećera
- 60 ml vode
- 120g meda
Priprema:
U velikoj posudi rastvorite šećer i vodu, dodajte med i dobro promešajte. Zagrejte na srednjoj temperaturi 15 minuta, povremeno mešajte, da ne zagori. Kuvati dok se sirup ne zgusne i dobije zlatno smeđu boju. Proverite konzistenciju šećernog sirupa ispuštanjem sirupa u vodu, uverite se da se sirup stvrdne i formira kristal. Ugasite vatru i ostavite da se malo ohladi, ovo pomaže da se zgusne. Kašičicom sipajte bombone preko papira za pečenje ili u šupljine kalupa, stavite čačkalicu u centar pazeći da pokrijete zadnji deo štapa. Ostavite da se potpuno ohladi i uklonite kada se očvrsne. Na kraju, umotajte medene lizalice u celofan i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do mesec dana.
(Yumama/J.D.)
BONUS VIDEO