Ukoliko vam je potreban sočan i kremast letnji kolač koji rashlađuje za celu porodicu, onda će vam se ova poslastica sa grčkim jogurtom dopasti. Grčki jogurt daje desertu kremastu, gustu teksturu i delikatniji ukus, a umesto običnog brašna koristi se kukuruzni skrob.
Ako želite da dodate šećer u samo testo, dodajte 1/4 šolje šećera u jogurt na samom početku pre dodavanja jaja. Za slatkoću možete koristiti i grčki jogurt sa ukusom vanile. Dok se raspust bliži kraju, napravite mališanima ovaj kolač i obogatite ga sa bobicama: borovnicama, malinama, jagodama i pospite šećerom u prahu. Takođe, za dodatnu slast možete dodati med ili džem od omiljenog voća - predlažemo marmeladu od jagoda..
Kolač sa grčkim jogurtom bez šećera
Sastojci:
- 150 ml grčkog jogurta
- 4 jaja
- 5 kašika kukuriznog skroba
- Bobičasto voće
- Med ili voćni džem (po želji)
Priprema:
U velikoj činiji pomešajte jogurt i 4 jaja i mutite dok ne dobijete svilenkastu i glatku strukturu, a zatim dodajte kukuruzni skrob u smesu i umutite dok ne postane glatka.
Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa, posudu za pečenje namažite puterom i obložite pergamentom, sipajte testo i pecite 1 sat dok vrh ne naraste i porumeni. Izvadite iz rerne i za minut će kolač splasnuti - to je ono što nam treba. Ostavite kolač da se ohladi 30 minuta, a zatim ga stavite u frižider.
Ne vadite kolač iz kalupa dok se hladi! Ohladite u frižideru najmanje 2 sata dok se potpuno ne stegne. Izvadite kolač iz frižidera, ukrasite jagodama ili malinama i šećerom u prahu ili prelijte omiljenim džemom.
(Yumama)
BONUS VIDEO: