Čorbice su ukusne, jednostavne za spremanje i, što je najvažnije, izuzetno zdrave i dobre za pravilan razvoj mališana. Ukoliko kod kuće imate i male izbirljivce, ovi recepti su takođe najbolji i najjednostvaniji način kako da ih privolite da zavole povreće i meso.
Zato vam donosimo odlične recepte za čorbe koje morate spremiti svojoj dečici:
Čorba od meda i šargarepe
Potrebno je:
- maslac
- 2 manja praziluka ili mladog luka
- 3 veće šargarepe
- 2 kašičice meda
- lovorov list
- kocka za supu od povrća
- jogurt (ukoliko želite)
Priprema:
Otopite maslac u tiganju, pa dodajte luk i ostavite ga dok ne omekša. Dodajte šargarepe, med i lovorov list i dinstajte oko četiri minuta. Dodajte kocku od povrća i ostavite dok ne proključa. Kuvajte još 30 minuta. Na kraju dodajte malo jogurta i servirajte.
Čorba od povrća i piletine
Potrebno je:
- pileće belo meso
- 1 litar vode
- iseckane šargarepe
- iseckan cni luk
- jedan lovorov list
- celer iseckan na kockice
- paškanat iseckan na kockice
- 2 krompira iseckana na kockice
- 1 tikvica iseckana na kockice
- soja sos
Priprema:
Stavite piletinu, šargarepu, luk i lovorov list u šerpu, dodajte vodu i sačekajte da provri. Kada voda provri, poklopite i ostavite još 20 minuta na umerenijoj temperaturi.Proverite da li je piletina mekana. Ako ste sigurni da je u redu, izvadite je i stavite sa strane. U šerpu potom dodajte celer, krompir, tikvicu i paškanat i sačekajte da voda provri, pa potom smanjite temperaturu i ostavite da se kuva još pola sata.Malo zgnječite piletinu i dodajte je u supu. Na kraju ukrasite soja sosom i poslužite.
Čorba od kukuruza šećerca i jaja
Potrebno je:
- maslinovo ulje
- pasirani beli luk
- iseckani crni luk
- krompir isečen na kockice
- pileća kocka za supu
- šećerac
- so
- biber
- jaje
- rendani sir
Priprema:
Zagrejte ulje u dubljem tiganju. Kratko prodinstajte beli luk i krompir.Dodajte pileću kocku i kukuruz i sačekajte da provri. Pokrijte i ostavite da se krčka još 30 minuta.Sklonite sa ringle i izgnječite sastojke u pire.Dodajte začine, razbijeno jaje, vratite tiganj na šporet i nastavite da kuvate na srednjoj temperaturi.Na kraju dodajte rendani sir i poslužite.
Čorba od sočiva
Potrebno je:
- 1 šolja sočiva po vašem izboru
- iseckano miksovano povrće
- dva krompira
- 1 iseckani crni luk
- maslinovo ulje
- bujon
- crveni pesto
- biber
Priprema:
Zagrejte ulje na tiganju i izdinstajte luk.Dodajte sočivo, pesto, krompire i bujon i kuvajte nekoliko minuta.Dodajte povrće i sačekajte da provri.Prekrijte i ostavite da se krčka oko 40 minuta. Izmiksajte kada se smesa ohladi.Začinite i poslužite.
Čorba od karfiola i sira
Potrebno je:
- glavica karfiola (iseckana na cvetiće, otprilike šest šolja)
- maslac
- iseckani crni luk
- krompir iseckan na kockice
- kocka za supu od povrća
- mleko
- tvrdi, rendani sir
Priprema:
Istopite maslac na tiganju, dodajte luk i kuvajte dok se ne izdinsta.Dodajte karfiol, krompir, kocku od povrća, mleko i sir.Sačekajte da provri, a potom smanjite temperaturu i ostavite da se krčka još 30 minuta.Kada se ohladi, izblendajte mikserom kako biste dobili kremastu smesu.Na kraju možete dodati još malo mleka.
Uživajte!
(Yumama)