5 ZDRAVIH I UKUSNIH ČORBICA ZA DECU:Okrepljuju organizam i jačaju imunitet (RECEPTI)

Ostali ste bez ideja za obroke pune vitamina, napravite neku od ovih ukusnih čorbica.

Shutterstock Dete jede paradajz čorbu

Čorbice su ukusne, jednostavne za spremanje i, što je najvažnije, izuzetno zdrave i dobre za pravilan razvoj mališana. Ukoliko kod kuće imate i male izbirljivce, ovi recepti su takođe najbolji i najjednostvaniji način kako da ih privolite da zavole povreće i meso.

Zato vam donosimo odlične recepte za čorbe koje morate spremiti svojoj dečici:

Čorba od meda i šargarepe

Potrebno je:

  • maslac
  • 2 manja praziluka ili mladog luka
  • 3 veće šargarepe
  • 2 kašičice meda
  • lovorov list
  • kocka za supu od povrća
  • jogurt (ukoliko želite)

Priprema:

 Otopite maslac u tiganju, pa dodajte luk i ostavite ga dok ne omekša. Dodajte šargarepe, med i lovorov list i dinstajte oko četiri minuta. Dodajte kocku od povrća i ostavite dok ne proključa. Kuvajte još 30 minuta. Na kraju dodajte malo jogurta i servirajte.

Foto: Shutterstock  Pileća čorba.

Čorba od povrća i piletine

Potrebno je:

  • pileće belo meso
  • 1 litar vode
  • iseckane šargarepe
  • iseckan cni luk
  • jedan lovorov list
  • celer iseckan na kockice
  • paškanat iseckan na kockice
  • 2 krompira iseckana na kockice
  • 1 tikvica iseckana na kockice
  • soja sos

Priprema:

Stavite piletinu, šargarepu, luk i lovorov list u šerpu, dodajte vodu i sačekajte da provri. Kada voda provri, poklopite i ostavite još 20 minuta na umerenijoj temperaturi.Proverite da li je piletina mekana. Ako ste sigurni da je u redu, izvadite je i stavite sa strane. U šerpu potom dodajte celer, krompir, tikvicu i paškanat i sačekajte da voda provri, pa potom smanjite temperaturu i ostavite da se kuva još pola sata.Malo zgnječite piletinu i dodajte je u supu. Na kraju ukrasite soja sosom i poslužite.

Čorba od kukuruza šećerca i jaja

Potrebno je:

  • maslinovo ulje
  • pasirani beli luk
  • iseckani crni luk
  • krompir isečen na kockice
  • pileća kocka za supu
  • šećerac
  • so
  • biber
  • jaje
  • rendani sir

Priprema:

Zagrejte ulje u dubljem tiganju. Kratko prodinstajte beli luk i krompir.Dodajte pileću kocku i kukuruz i sačekajte da provri. Pokrijte i ostavite da se krčka još 30 minuta.Sklonite sa ringle i izgnječite sastojke u pire.Dodajte začine, razbijeno jaje, vratite tiganj na šporet i nastavite da kuvate na srednjoj temperaturi.Na kraju dodajte rendani sir i poslužite.

Shutterstock  Čorba od sočiva

Čorba od sočiva

Potrebno je:

  • 1 šolja sočiva po vašem izboru
  • iseckano miksovano povrće
  • dva krompira
  • 1 iseckani crni luk
  • maslinovo ulje
  • bujon
  • crveni pesto
  • biber

Priprema:

Zagrejte ulje na tiganju i izdinstajte luk.Dodajte sočivo, pesto, krompire i bujon i kuvajte nekoliko minuta.Dodajte povrće i sačekajte da provri.Prekrijte i ostavite da se krčka oko 40 minuta. Izmiksajte kada se smesa ohladi.Začinite i poslužite.

Čorba od karfiola i sira

Potrebno je:

  • glavica karfiola (iseckana na cvetiće, otprilike šest šolja)
  • maslac
  • iseckani crni luk
  • krompir iseckan na kockice
  • kocka za supu od povrća
  • mleko
  • tvrdi, rendani sir

Priprema:

Istopite maslac na tiganju, dodajte luk i kuvajte dok se ne izdinsta.Dodajte karfiol, krompir, kocku od povrća, mleko i sir.Sačekajte da provri, a potom smanjite temperaturu i ostavite da se krčka još 30 minuta.Kada se ohladi, izblendajte mikserom kako biste dobili kremastu smesu.Na kraju možete dodati još malo mleka.

Uživajte!

(Yumama)