Koja je razlika između postporođajne tuge i depresije? Dr Maja otkrila simptome, i muškarci mogu da obole

Postporođajna tuga je stanje koje pogađa 90 odsto žena na svetu. Kada tuga prelazi u depresiju? Zašto se o tome ćuti? Zašto žene u Srbiji tiho govore o tom problemu?

Youtube Printscreen K1

U emisiji “Uranak” na televiziji K1, na temu postporođajne tuge i depresije razgovarali su sa dr Majom Milosavljević, psihijatrom.

“Teško je pronaći meru, ali nije nemoguće. Poslednjih godina se promoviše modreno roditeljstvo i kako biti najbolja verzija roditelja, a da smo zaboravili da ti roditelji, treba da budu najbolja verzija sebe, da bi mogli da se bave zdravim roditeljstvom” – rekla je dr Maja Milosavljević, a potom je objasnila i šta je postporođajna tuga.

“To je fenomen koji se javlja kod visokog procenta žena nakon porođaja. Obično počinje između trećeg i petog dana i traje najviše dve nedelje. Tokom ovog perioda mogu se primetiti promene raspoloženja, kao što su naglašena plačljivost bez jasnog povoda, razdražljivost, problemi sa spavanjem i apetitom, kao i sumnje u sebe. Ovo stanje smatramo fiziološkim, uzrokovanim značajnim hormonalnim promenama koje se dešavaju posle porođaja” – rekla je dr Milosavljević i dodaje:

“Međutim, ako ovi simptomi potraju duže i ometaju majku u brizi o sebi i bebi, kao i u dojenju ili održavanju partnerskih odnosa, tada možemo razmišljati o postporođajnoj depresiji kao patološkom poremećaju”

Doktorka Milosavljević naglašava da postporođajna depresija, ukoliko se ne leči, može trajati i godinama. Spontano može proći u periodu od šest meseci do godinu dana, ali se uspešno leči, što je veoma važno naglasiti.

Simptomi: Tužno raspoloženje koje traje duže od dve nedelje, razdražljivost, nemogućnost uživanja u svakodnevnim aktivnostima, poremećaji spavanja i apetita, prejedanje, problemi sa koncentracijom, neodlučnost, teškoće u razmišljanju, osećaj krivice, strah od gubitka kontrole i briga da bi mogla povrediti bebu, pa čak i misli o namernom povređivanju deteta.

Doktorka ističe da i muškarci mogu iskusiti postporođajnu depresiju.

“I tate se nalaze u novoj ulozi, suočavaju se s ličnim očekivanjima koja često nisu samo društvena. Postavljaju sebi pitanja o svojoj sposobnosti da obezbede porodicu i dete, da ih zbrinu, i razmišljaju o tome kako mogu pomoći svojoj partnerki. U tom procesu, često se suočavaju s vrtlogom emocija, što može dovesti do depresije,” objasnila je doktorka u emisijI “Uranak” na televiziji K1 i dodaje da je kod nas i dan danas sramota da žene imaju postorođajnu depresiju.