Da, moguće je da vaša beba lažno plače! Ako se pitate kako da stavite tačku na ovu naviku, ovo su korisni saveti i trikovi o tome kako da upravljate lažnim plačem svoje bebe.

Da li bebe zaista lažno plaču?

Bebe zapravo mogu da vežbaju lažni plač. Pa, možda postoje različiti razlozi za to. Primećeno je da bebe usvajaju lažni plač kako bi privukle pažnju roditelja.

Zašto bebe lažno plaču?

Evo nekoliko uobičajenih razloga za lažni plač kod novorođenčadi i beba:

1. Ne mogu da se izraze

Da li ste se ikada zapitali kako bi bilo da ne možete da se izrazite pred drugima? Bebe svakodnevno prolaze kroz ovo iskušenje, pa se ponekad odlučuju za lažni plač kao jedan od načina da prenesu svoja osećanja.

2. Za pridobijanje pažnje

Kako beba može reći svojoj mami da je gladna, mokra, pospana ili umorna? Pa, može jednostavno da počne da plače jer tako može da izrazi da je nešto muči. Stoga je lažni plač bebe vrlo česta pojava jer je to jedan od načina na koji privlači pažnju roditelja.

3. Beba želi nešto

Ako vaša beba nešto želi, može zaplakati. Bilo da je to igračka koju ne može da dohvati ili neka uteha od vas - možda će se odlučiti za plakanje. Ako ste roditelj koji podleže ovakvim zahtevima svoje bebe, postoji verovatnoća da će ona nastaviti da ispoljava ovakvo ponašanje.

4. Promena rutine

Ponekad možete napraviti određene promene u rasporedu vaše bebe, a to se detetu neće dopasti. Pogodite za šta će se odlučiti? Da, za lažni plač. Ono to može učiniti da izrazi svoje nezadovoljstvo ili nelagodu. Promene u hranjenju, spavanju ili bilo čemu drugom mogu učiniti vašu bebu nervoznom.

5. Emocionalni izlivi

Pomalo čudno, ali lažni plač vašeg mališana može biti način da se emocionalno izrazi. Ovo se može dogoditi u slučaju smrti kućnog ljubimca, člana porodice, razvoda ili bilo čega drugog teškog. Deca se odlučuju za takvu vrstu plakanja da bi se izborila sa neprijatnim situacijama.

Kako zaustaviti lažni plač kod beba?

Nijedan roditelj ne može da vidi ili toleriše da njihova beba plače, čak i ako lažno plače. Bez obzira da li je to stvarno ili lažno, svaki roditelj bi želeo da zna kako da zaustavi plač svoje bebe. Evo nekoliko jednostavnih načina da se nosite sa lažnim plačem vaše bebe:

1. Pokušajte da odvratite svoju bebu

Jedan od najboljih načina da se stane na kraj lažnom plakanju je odvraćanje pažnje vaše bebe. Možete ga izvesti, otpevati uspavanku ili jednostavno ljuljati svoju bebu. Tešenje vaše bebe može mu pomoći da zaboravi razlog zbog kojeg plače.

2. Ne budite kruti

Ponekad se prepustite Iako bi bilo malo teško ako nastavite da se predajete bebinom plaču i da vam to postane navika, u redu je ponekad popustiti. Vaša beba ponekad samo želi malo utehe vaše ljubavi, a popuštanje može da je uveri u vašu ljubav.

3. Pokušajte da ignorišete

Ako je vaša beba stekla naviku da se buni i da se ponaša po svome, važno je da tome stanete na kraj. Najbolji način da to uradite je da ignorišete kada vaša beba počne da plače bez razloga. Nema sumnje da će to biti malo teško, ali važno je ovo primeniti ili će se to pretvoriti u dosadnu naviku koju će postati teško prekinuti kako vaša beba raste.

4. Dođite do korena problema

Šta tera vašu bebu da se ponaša ovako? Važno je doći do uzroka i ukloniti ga. Ako je to igračka koju vaša beba ne može da dohvati i želi da je drži, dajte mu je.

5. Recite 'ne'

Važno je objasniti bebi da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo. Beba možda neće moći da razumeju vaše reči, ali su veoma oštre u razumevanju tona i gestova. Pokažite svoje nezadovoljstvo i na kraju će vaša beba shvatiti da ovakvo ponašanje nije prihvatljivo.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Prevremeno rođena beba 1. rođendan TikTok/growingleoathome