Istraživači sa Univerziteta u Majamiju i Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard (SAD), čiji je članak objavljen u časopisu Autism Research, uporedili su rezultate standardnog testa oštrine sluha, koji se daje novorođenčadi u bolnici ubrzo nakon rođenja, i rezultati skrininga na simptome poremećaja iz autističnog spektra (ASD), kroz koji su ista deca prolazila u predškolskom uzrastu.

Ukupno su analizirani podaci koji se odnose na skoro 140 hiljada dece rođene u državi Florida. Autizam je kasnije identifikovan kod 321 deteta. Rezultati su pokazali da su bebe kojima je kasnije dijagnostikovan ASD imale sporije reakcije mozga na zvuk od drugih beba.

U ovom slučaju govorimo o takozvanom ABR testu ili testu akustičnog evociranog potencijala, koji vam omogućava da procenite koliko dobro unutrašnje uho i moždano stablo novorođenčeta reaguju na zvuk. Tokom testa, na glavu bebe koja spava, stavljaju se elektrode koje šalju zvučne signale, a kompjuterski se snimaju električni potencijali mozga, piše deti.mail.ru.

Istraživači veruju da bi se se rezultati ABR testa možda mogli koristiti kao metoda za ranu dijagnozu autističnog spektra, ali potrebna su dodatna istraživanja.

BONUS VIDEO:

Kako se bebama snima grudni koš TikTok/overtime

(Yumama/T.A.S.)