Postoji mnogo različitih načina za čišćenje, sterilizaciju cucle, makar koliko postoji i različitih tipova. U svakom uzrastu je ključno da cucle redovno perete, čistite i dezinfikujete a pogotovu kada su male bebe u pitanju, kako prenosi Momlovesbest. U zavisnosti od materijala od kog su dude, onoga što vam je najpraktičnije i najefikasnije, izaberite neki od predloga koje vam dajemo.

Stavljanjem u usta

Ponekad ćete videti mamu da se saginje da pokupi cuclu koja je pala na zemlju. Ako u blizini nema tekuće vode, one će uzeti stvari u svoje ruke da je očiste. Staviće je u svoja usta još jednom dokazujući da nema ničega što mame neće učiniti za svoje bebe. Radije bismo sami progutali klice nego da ih pustimo da dodiruju usne naših beba. Ali iako čišćenje cucle vašeg deteta sopstvenim ustima ne izgleda kao odlična ideja, možda nije tako loše kao što mislite.

Jedna studija je pokazala da deca roditelja koji su čistili cucle svojim ustima mogu imati manje slučajeva astme i manje simptoma ekcema. Mikroorganizmi u ustima njihovih roditelja mogu bebama pružiti određenu zaštitu. Ali ovo nije potpuno dokazano. Ako vam se desi da ispustite cuclu i očajni ste, vredi pokušati, osim ako niste bolesni u tom trenutku.

Metoda tekuće vode

Stavljanje dude ispod tekuće vode slavine dovoljno je da ukloni površinsku prljavštinu, ali neće učiniti mnogo za bilo koju od tvrdoglavih bakterija i klica koje se drže za nju. I, verujte nam, dude sadrže bakterije. Čak i potpuno nove cucle mogu biti kontaminirane. Dok je tekuća voda bolja nego ništa, ne biste trebali pretpostaviti da je vaša duda čista samo zato što izgleda čisto.

Metoda kipuće vode

Mnogi roditelji odlučuju da prokuvaju cucle za svoju bebu nekoliko minuta kako bi ubili bakterije. Ovo je odličan metod sve dok se osećate prijatno da štetne hemikalije neće iscuriti iz dude tokom procesa zagrevanja. Ako koristite ovaj metod, morate pustiti da se duda dobro ohladi pre nego što je date bebi. To bi moglo potrajati duže nego što mislite. Pokušajte da istresete zarobljenu vodu na zglob umesto da stisnete cuclu da vidite koliko je vruća.

Sterilizacija u mašini, mikrotalasnoj pećnici ili mašini za pranje sudova

Ako ne želite da kupite sterilizator, možete sterilisati cucle u mašini za pranje sudova na gornjoj polici. Nedostatak ovoga je što traje mnogo duže od drugih metoda sterilizacije, tako da će vam u međuvremenu trebati rezervna duda za upotrebu. Bebe nisu poznate po svom strpljenju.

Kako sterilisati bebinu cuclu

Nije potrebno mnogo pameti, vremena ili koncentracije da biste potpuno očistili i sterilisali cucle.

Evo šta treba da uradite:

 • Pre nego što ih stavite u sterilizator, prvo morate da operete bebine cucle. Napunite čist sudoper vrelom vodom sa sapunom. Ako vaš sudoper nije bio očišćen neko vreme, umesto toga koristite čistu činiju. Ne želite da rizikujete da unesete više klica nego što ćete ih se rešiti.
 • Koristite sveže očišćenu krpu za pranje sudova ili novi sunđer jer korišćeni kuhinjski sunđeri predstavljaju leglo bakterija.
 • Kada te cucle operete, proverite ih da biste bili sigurni da su i dalje u dobrom stanju. Ako vidite bilo kakve pukotine, poderotine ili oštećene delove, morate ih odmah baciti.
 • Ako vam se meki deo cucle čini lepljivim nakon što ste je već oprali, vreme je da je bacite. To znači da materijal više nije u dobrom stanju i ne želite da ga vaša beba sisa.
 • Ako odlučite da prokuvate dudu da biste je očistili, zagrejte vodu do ključanja. Dodajte cuclu i kuvajte pet minuta.
 • Ako koristite električni sterilizator, pratite uputstva proizvođača jer se proces razlikuje za različite jedinice.
 • Kada koristite sterilizator za mikrotalasnu pećnicu, takođe je važno da pratite uputstva, kako ne biste predugo kuvali dudu u mikrotalasnoj pećnici.
 • Kada koristite mašinu za pranje sudova kao metod sterilizacije, uverite se da stavite cuclu samo na gornju policu mašine za pranje sudova. Toplota na donjoj polici može biti previše intenzivna.
 • Međutim, pre upotrebe mašine za pranje sudova, uverite se da je vaša marka dude bezbedna za pranje u mašini za pranje sudova. Većina se dobro pere u mašini za sudove, ali dude od lateksa možda nisu tako sigurne u mašini za pranje sudova.
 • Pustite da se dude osuše pre nego što ih odložite. Trebalo bi da se osuše na vazduhu prilično brzo. Možete ih uzeti za ručku i istresti višak vode da biste ubrzali stvari. Neki sterilizatori imaju funkciju sušenja koja se brine o ovom koraku umesto vas, ali to zahteva dodatno vreme.
 • Osušite cucle na čistom peškiru za suđe kako ih ne biste kontaminirali tako što ćete ih staviti na prljav kuhinjski pult.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik za vađenje trna detetu TikTok/doctormyro