U fazi formiranja svih sistema tela nerođene bebe, trudnica sa zimskim terminom rađanja, ima priliku da provede dosta vremena tokom trudnoće na svežem vazduhu i jede dobru količinu svežeg sezonskog povrća i voća, kako prenosi Kidster.

Takođe se može smatrati pozitivnim to što su zimi, kada je incidencija akutnih respiratornih virusnih infekcija tradicionalno visoka, bebe su zaštićene antitelima dobijenim od majke.

Smatra se da povoljni uslovi trudnoće (puno svežeg vazduha, sunca i vitamina) takođe objašnjavaju viši nivo inteligencije, bolje sposobnosti pamćenja i razvijene kreativne sposobnosti zimske dece.

Još jedna zanimljiva karakteristika - zimska deca imaju 24% manje šanse da pate od miopije. Izraelski naučnici koji su sproveli istraživanje objašnjavaju to manje agresivnim uticajem sunca na oči novorođenčadi zimi. Štaviše, ovaj obrazac je tipičan za stanovnike različitih zemalja - i severnih i južnih.

Ako se prvi i drugi trimestar trudnoće javljaju u toploj sezoni, onda se u trećem tromesečju buduća majka suočava sa povećanim rizikom od gripa. Zbog toga je veća verovatnoća da će se zimske bebe roditi nešto ranije od drugih. Ne brinite, ne govorimo o prevremeno rođenju - samo nedelju dana.

„Zimski roditelji“ treba da vode računa o tome da beba dobije vitamin D, jer je zimi objektivno manje sunca, šetnje su ređe i kraće, a beba je umotana u pokrivače, što znači da je samo njeno lice izloženo uticaju sunce.

Zimska deca tolerišu klimatske promene i vremenske zone lošije od drugih i, u principu, osetljivija su na promene svog biološkog sata.

Po pravilu, bebe rođene od novembra do februara počinju ranije da hodaju i uglavnom su aktivnije. Ovo se objašnjava činjenicom da se period razvoja motoričkih sposobnosti javlja tokom toplih letnjih meseci. A često se leti mogu videti bebe od šest meseci kako trče „slobodno” iz kolica. Istovremeno, bebe koje zimi napune šest meseci i dalje ne hodaju. A ako puzite, mnogo je teže kretati se u toplom kombinezonu nego u laganoj bluzi i pantalonama. Naravno, takve razlike u razvoju, će se u budućnosti izjednačiti i biti sasvim nebitne.

Verovatno zbog činjenice da se zimska deca u početku rađaju jača, često postižu sportske uspehe i imaju veće šanse da dožive starost – više od 100 godina. Naravno, sve navedeno nije aksiom. I sve bebe, bez obzira na vreme rođenja, okružene ljubavlju i brigom svojih roditelja, imaju sve šanse da budu zdrave, pametne i uspešne! I svako dete je posebno za svoju porodicu.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Tata balerina i podrška ćerkici TikTok/withherownhands