Priča jedne mame čija deca nikada nisu koristila pelene začudila je ceo svet. "Kad kažem drugim mamama da imam petoro dece i da nijedno nije nosilo pelene, kao i da nijedno nisam dugo privikavala na nošu, desi se jedna od dve stvari - ili uvređeno kažu da negde žure ili me preklinju da im otkrijem svoju tajnu", kaže mama Andrea Olson iz Severne Karoline.

Mnogi su se zapitali da li je ovaj njen pristup dobar za dete. Tako su se mama i tata Bender i Še, oboje lekari, odlučili da isprobaju ovu tehniku, koja se naziva "komunikacija o eliminaciji".

Ovo definitivno nije za svakoga i nećete moći ovo da sprovodite u vrtiću. Poenta je u tome da roditelji isprate bebin prirodan tajming i da prate koje znake daje. Tako mogu prepoznati da želi da piški ili kaki. U tom trenutku roditelj odnese bebu iznad ve-ce šolje.

Lekari kažu da ovaj način ima prednosti, jer se sprečava pelenski osip, urinarne infekcije i mnoga druga stanja.

"Zanimljivo je kako ovo smatramo nečim modernim, a to je zapravo veoma staro i isto su radili roditelji pre nego što su pelene uopšte postojale", smatra Še, patolog i medicinski mikrobiolog.

Njih dvoje su želeli da ispričaju svoju priču, ali i naglase da, pored dobrobiti za bebu, ovo utiče i na životnu sredinu.

Lekari su ispričali da je njihova beba prvih nekoliko nedelja nosila pamučne pelene, ali je regularno imala svoje vreme za toalet. Redovno je išla posle jela i spavanja. Kažu da se jednom dnevno dogodi nezgodica, da ne odvedu bebu na vreme u toalet.

"Do šestog meseca već smo mogli da idemo sa njom napolje i da eventualno ponesemo odeću za presvlačenje, koju vrlo retko iskoristimo. Ne mogu da verujem da smo sa prethodnih dvoje dece koristili pelene", kaže mama Še.

Bender i Še se, međutim, slažu da je ovaj metod vrlo problematičan kada je u pitanju odlazak u vrtić. Teško je da vaspitač može da prati dete sve vreme, pored sve ostale dece i da reaguje na vreme.

"Svesni smo da ovo nije za svakoga i da ne može svako sebi da priušti ovaj metod", naglašavaju roditelji, svesni da su ljudi zapolseni, da imaju i druge obaveze, neke majke su samohrane i sve to sprečava ovakav pristup bez pelena.

izvor: yumama