Iako znamo da je rođenje deteta nešto najlepše što može da nam se dogodi u životu, čak 20 posto roditelja ne oseti posebnu vezu sa novorođenčetom u prvom trenutku kada ga vidi.

Važno je da znate da ne treba da osećate krivicu zbog ovoga, samo dajte sebi vremena.

A zašto dolazi do ovog osećaja?

1. Možda se ne osećaju kao iste osobe kao što su bili.

Kako bebica dođe, sve se menja. Sada ste prvenstveno mama i dosadašnji stil života će zameniti nešto drugo. Mnogima ovo teško pada, neki se plaše, potpuno je razumljivo da se osećate čudno zbog svega toga.

2. Bejbi bluz

Verujte, ovo je česta pojava. Mnoge žene postanu tužne posle porođaja. To obično traje dve nedelje nakon porođaja, a ukoliko se produži, onda bi trebalo da popričate i sa lekarom, jer može dovesti do postporođajne depresije. Do ovoga obično dovode velike hormonske promene u telu.

3. Pod utiskom su od porođaja i oporavka

Nekim mamama je potrebno više vremena za oporavak. Mnoge budu iscrpljene, a ponekad dođe i do komplikacija.

4. Može uticati i prethodno stanje

Mame koje imaju istoriju depresije, mentalnih bolesti, pobačaja, nasilja možda budu imale poteškoće da se istog momenta povežu sa bebom. Neke mogu imati i traumu posle porođaja. Jedna studija je pokazala da 4 odsto žena razvije posttraumatski stresni poremećaj posle porođaja.

5. Iskustvo je mnogo drugačije od stvarnosti

Mame imaju neka svoja očekivanja od porođaja, ali iskustvo može biti drugačije od toga. Možda su se neke razočarale što moraju da se porode carskim rezom, a toliko su želele prirodni porođaj. Ipak, jedino je važno da je sa vama i sa bebicom sve dobro.

Mame, znajte da je ovo potpuno normalno. Ukoliko ne osetite onu filmsku vezu sa svojim novorođenčetom istog trenutka, to je sasvim u redu. Ljubav će se roditi vrlo brzo i bez tog malenog stvorenja nećete više moći da zamislite svoj život.

Pročitajte i...