Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada beba padne sa kreveta: Saveti pedijatra kako da reagujete i pomognete detetu

Verovatno ste se samo na trenutak okrenuli... Ne paničite! Pogledajte savete pedijatra šta treba da radite u tom momentu.

  Izvor: Foto: Shutterstock 1164060478

Bebe znaju da iznenade roditelje naglim trzajem, pa i padom sa kreveta. To su one situacije u kojima je dovoljno da okrenete glavu na sekund i da potom čujete snažan plač bebe koja leži na podu. U toj situaciji, najvažnije je da ostanete pribrani jer će sigurno dosta plakati.

Povezane vesti

Povezane vesti

"Roditelji treba da znaju da je to česta pojava i da se ne dešava samo njima. To je stvar trenutka i nije posledica neposvećenosti detetu. Ukoliko beba nakon pada plače duže od deset minuta i ne možete da je utešite, treba da razmislite o poseti pedijatru", savetuje dr sc. med. Nevenka Raketić, specijalista pedijatrije i imunologije.

Nakon pada, bebu treba pregledati i videti da li postoje vidljive povrede, otoci ili rasekotine. Posebnu pažnju obratite na zube i proverite jesu li oštećeni. Ukoliko ima manji otok, sledećih nekoliko sati na to mesto stavljajte hladne obloge. Takođe, pregledajte ruke i noge, a što se tiče glave, imajte na umu da fontanela, koja se zatvara do 18. meseca, može amortizovati udarce.

"Ukoliko postoje veliki otoci, crvenilo i sumnja na prelom, treba se obavezno javiti lekaru. Dete treba pratiti najmanje sledećih 48 sati posle pada. Takođe, ako je dete pospano, nezainteresovano, odbija hranu, povraća, treba obavezno otići kod pedijatra, koji može poslati dete kod dečjeg neurohirga na dalja ispitivanja", kaže dr Raketić i dodaje da u najvećem broju slučajeva pad sa kreveta nema posledice po zdravstveno stanje deteta.

Zato, ako se zateknete u ovoj situaciji, nemojte kukati u horu s detetom, jer će tad samo nastati nepotrebna panika. Zagrlite dete uplašeno od naglog trzaja i pada i utešite ga, a većina beba posle desetak minuta postaje živahna i raspoložena kao da se ništa nije ni dogodilo.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica