Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Detaljan vodič kroz prvu godinu: Kako se beba razvija iz meseca u mesec

Pogledajte naš kalendar kako biste mogli da pratite razvoj vaše bebe, pripremite se na određene faze i da uočite eventualna odstupanja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pročitajte tekstove naših stručnih saradnika i saznajte kako tokom prve godine teče fizički i emocionalni razvoj vaše bebe, kako biste mogli da pratite i stimulišete njen razvoj.

1. Šta sve možete da očekujete od novorođenčeta? Saznajte koliko je jednomesečnoj bebi potrebno sna, a koliko obroka...

Povezane vesti

2. Beba starija od dvadeset i osam dana više nije novorođenče, već odojče. Ona polako počinje da reaguje na svet oko sebe - ne samo plačem, već i osmehom.

Povezane vesti

3. Beba nakon navršena dva meseca postaje aktivnija, sve je više budna i počinje značajnije da se zanima za okolinu.

Povezane vesti

4. Svaki početak je težak, pa i podizanje deteta. Sada, većina mama i tata može malo da odahne, jer se ritam spavanja i hranjenja bebe na neko vreme manje-više ustaljuje.

Povezane vesti

5. U petom mesecu, beba postaje znatiželjna u većoj meri nego do tada. Pomno prati sve što se oko nje događa i pokušava da u tim događajima aktivno učestvuje.

Povezane vesti

6. Pogledajte šta vas sve očekuje u šetom mesecu bebinog života.

Povezane vesti

7. Beba vrši poslednje pripreme za juriš na ovaj svet: uvežbava mišiće koji će joj držati težinu tela, ali to sve još uvek radi u ležećem položaju.

Povezane vesti

8. U osmom mesecu beba će iz položaja na leđima moći da se podigne u sedeći držeći se za vaše prste.

Povezane vesti

9. Psihomotorni razvoj od devetog do dvanaestog meseca teče različitom brzinom - zavisno od genetike, uticaja okoline i gestacione zrelosti na rođenju.

Povezane vesti

10. Bebina radoznalost u ovom periodu je neograničena. Zato je od prvih detetovih koraka potrebno da se ono uči izvesnoj disciplini, radi sopstvene i tuđe bezbednosti, kao i radi očuvanja prostora u kome živi.

Povezane vesti

11. Polako, ali sigurno, vaša beba počinje da pokazuje svoju društvenu stranu. Od "usamljenog igrača", postepeno postaje drugar za igru.

Povezane vesti

12. Koliko uživanja ćete imati u druženju sa jednogodišnjakom, toliko ćete imati brige da ga zaštitite od opasnih situacija u koje može da zapadne - skoro svakog trenutka kada je budan.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica