Pročitajte tekstove naših stručnih saradnika i saznajte kako tokom prve godine teče fizički i emocionalni razvoj vaše bebe, kako biste mogli da pratite i stimulišete njen razvoj.

1. Šta sve možete da očekujete od novorođenčeta? Saznajte koliko je jednomesečnoj bebi potrebno sna, a koliko obroka...

2. Beba starija od dvadeset i osam dana više nije novorođenče, već odojče. Ona polako počinje da reaguje na svet oko sebe - ne samo plačem, već i osmehom.

3. Beba nakon navršena dva meseca postaje aktivnija, sve je više budna i počinje značajnije da se zanima za okolinu.

4. Svaki početak je težak, pa i podizanje deteta. Sada, većina mama i tata može malo da odahne, jer se ritam spavanja i hranjenja bebe na neko vreme manje-više ustaljuje.

5. U petom mesecu, beba postaje znatiželjna u većoj meri nego do tada. Pomno prati sve što se oko nje događa i pokušava da u tim događajima aktivno učestvuje.

6. Pogledajte šta vas sve očekuje u šetom mesecu bebinog života.

7. Beba vrši poslednje pripreme za juriš na ovaj svet: uvežbava mišiće koji će joj držati težinu tela, ali to sve još uvek radi u ležećem položaju.

8. U osmom mesecu beba će iz položaja na leđima moći da se podigne u sedeći držeći se za vaše prste.

9. Psihomotorni razvoj od devetog do dvanaestog meseca teče različitom brzinom - zavisno od genetike, uticaja okoline i gestacione zrelosti na rođenju.

10. Bebina radoznalost u ovom periodu je neograničena. Zato je od prvih detetovih koraka potrebno da se ono uči izvesnoj disciplini, radi sopstvene i tuđe bezbednosti, kao i radi očuvanja prostora u kome živi.

11. Polako, ali sigurno, vaša beba počinje da pokazuje svoju društvenu stranu. Od "usamljenog igrača", postepeno postaje drugar za igru.

12. Koliko uživanja ćete imati u druženju sa jednogodišnjakom, toliko ćete imati brige da ga zaštitite od opasnih situacija u koje može da zapadne - skoro svakog trenutka kada je budan.