Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

8 lekcija kojima nas nesvesno uči naša beba

Iako smo mi ti koji bebu uvodimo u život i učimo je svemu, postoje neke dublje stvari kojima zapravo ta malena stvorenja nas uče.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kad postaneš roditelj, očekuje se da si ti ta koja učiš bebu. Ali, obratiš li pažnju, shvatićeš kako novorođene bebe svakodnevno imaju mnoštvo važnih lekcija i za nas roditelje.  

1. Verovati svojim instinktima

Možda gledaš svako malo u priručnike, guglaš i ispituješ lekara, prijatelje i obitelj, ali doći će vreme kada ćeš prestati to da radiš i pošeti da slušaš svoju majčinsku intuiciju. Jer baš kada se budeš osjećala kao da ne razumeš šta tvojoj bebi treba - počećeš dešifrovati bebin plač, i odjednom ćeš znati šta točno da učiniš. Možeš ti to, mama! Samo nastavi da veruješ svojim instinktima. Tvoja beba je deo tebe i pokazaće ti šta joj treba.  

2. Osloboditi se očekivanja

Možda si planirala da imaš u potpunosti prirodni porodjaj ili da ne daješ bebi cuclu, ali stvari se možda nisu odvijale kao što si prvobitno planirala. Prvi dani majčinstva stvoreni su samo za tvoju bebu i ono što njoj treba. Trenutno te uči da prestaneš da pokušavaš da budeš savršena i da jednostavno budeš svoja. Tvoja beba želi da smanjiš svoja očekivanja. Ti si sve što beba želi i treba.

Povezane vesti

3. Spremnost

Sve što je potrebno kada tvoja beba ima prvu eksploziju u pelenama je da shvatiš kako uvek treba biti spremna s vlažnim maramicama, pelenama i rezervnom odećom. 

4. Smisao života

Istog trenutka kada postaneš majka nešto kao da se duhovno dogodi i osećaš se probuđeno. Odjednom shvataš da je taj mali čovek kojeg voliš i odgajaš smisao tvog života. Iako je sve što si ikad pre napravila vredno i važno, nikad se ništa neće moći meriti s tvojim detetom.

5. U redu je plakati

Najbolji način komunikacije koji tvoja beba zna je kroz plakanje. Tvoja beba ne želi da se uznemiriš kada se ona čini nesrećna, stoga pokušaj da pročitaš njen plač. Beba ti uvek govori nešto. Uči te da je u redu plakati. Plakanje je neka vrsta čišćenja i ponekad samo treba otpustiti ono što je unutar nas kako bi se osećali bolje. 

6. Nesebičnost

Trenutno živiš svaki dan za svoje novorođenče, i iako je to 'davanje' iscrpljujuće, istovremeno je i prekrasno. Tvoja beba naučila te je kako istinski da budeš nesebična. Ipak ne brini - kako beba raste, tako ćeš i ti početi da se sećaš svojih želja i potreba, samo što ćeš sada imati širu perspektivu nad njima.

Povezane vesti

7. Osmeh je najbolja zahvalnost

Istog trenutka kada se tvoje novorođenče prvi puta nasmeje zaboravljaš i opraštaš mu na svim neprospavanim noćima, emocionalnom stresu i promenama na telu. Taj prekrasni pokušaj osmeha je bebin način zahvalnosti za sve što radiš za nju i to je sve što ti je potrebno. 

8. Živite čudesan život

Dok u svojoj ruci imaš to malo zgužvano stopalo i dok se diviš malenim prstićima - preplavljuje te osećaj čudesa. Kako si stvorila nešto toliko savršeno i prekrasno? Srećom, najbolji deo roditeljstva je upravo čudo koje osećaš u tom trenutku, a koje te drži tokom celog odrastanja tvog deteta. Svaki put kada dete nešto otkrije, poželećeš da pritisneš pauzu na život. I iako danas možeš dokumentovati i sačuvati svaku uspomenu, teško je sačuvati taj isti osećaj, osećaj tog neverovatnog trenutka. Zapamti, živiš čudesan život zbog svog deteta!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica