Postoji dugačak spisak prideva koji se koriste kako bi se opisalo kako izgleda postati roditelj, posebno po prvi put.

To je neverovatno prelepo iskustvo koje menja svačiji život iz korena, ali takođe može biti i iscrpljujuće, a ponekad čak i vrlo teško, jer, na žalost, ne postoji magična knjiga sa uputstvima koja su svima potrebna, pogotovo u prvim nedeljama bebinog života.

Koliko god se pripremali na ovaj važan događaj u svom životu, ne postoji način da svojoj bebi čitate misli, a ona nije u mogućnosti da vam kaže šta joj je potrebno ili šta je muči.

Mnogi roditelji zato mogu kriviti sebe i postati depresivni, jer smatraju da ne uspevaju da ispune sve što se od njih kao roditelja očekuje.

Iz tog razloga, britanska Nacionalna zdravstvena služba posvetila je svim roditeljima utešno pismo koje je mnoge dirnulo, pa čak i rasplakalo:

"Dragi mama i tata,

Molim vas čuvajte ovo pismo dalje od mene, na nekom mestu gde ćete moći iznova da ga pročitate kada stvari ne idu baš sjajno i kada budete loše volje. 

Molim vas, ne očekujte previše od mene kao novorođene bebe, ali ni od sebe kao novopečenih roditelja. 

Dajte nam vremena, bar šest nedelja. Meni da porastem, razvijem se, sazrim, budem stabilnija i predvidljiva, a sebi da se odmorite, opustite i dozvolite svom telu da se vrati u normalu.

Molim vas, nahranite me kada sam gladna. U maminom stomaku nisam znala za glad, a sat i vreme mi vrlo malo znače.

Molim vas, držite me, mazite, ljubite i čuvajte. Dok sam još bila u stomaku, bila sam stalno blizu mame i nikada pre nisam bila sama.

Molim vas, oprostitie mi ako plačem često. Nisam tiranin koji je poslat sa zadatkom da vam zagorča život, već je plač jedini način da vam kažem da nisam srećna. Istrpite me to kratko vreme jer ću, kako budem rasla, sve manje plakati.

Molim vas, odvojite vreme da otkrijete ko sam, koliko se razlikujem od vas i koliko toga mogu da vam pružim. Posmatrajte me pažljivo, a ja ću vam pokazati šta me to umiruje i šta mi prija.

Molim vas, uvek imajte na umu da sam prilično otporna i da mogu da izdržim mnoge greške koje ćete slučajno napraviti. Dok god ih činite s ljubavlju, ne možete me povrediti.

Molim vas, nemojte biti razočarani ako ja nisam savršena beba kakvu ste očekivali, a nemojte biti razočarani ni sobom ako vi niste savršeni roditelji.

Molim vas, vodite računa o sebi - hranite se zdravo, odmarajte, vežbajte - kako biste, dok smo zajedno, imali strpljenja i energije da vodite računa o meni. Lek za zahtevnu bebu je odmornija mama.

Molim vas, negujte vaš odnos. Kako ćemo se međusuobno zbližiti, ako nema porodice koja će stvoriti tu jaku vezu?

Imajte u glavi širu sliku. Ovako mala biću vrlo kratko, iako vam se sada čini kao da će tako biti zauvek.

Iako sam možda vaš život okrenula naglavačke, molim vas podsetite sebe da će se stvari vrlo brzo vratiti u normalu. 

Uživajte u meni - nikada više neću da budem ovako mala!"