Najpoznatiji naučnici širom sveta rade na tome da bolje razumeju SIDS (sindrom iznenadne smrti novorođenčeta), ali doktori još uvek nisu otkrili pravi uzrok, kao ni lek protiv ove "tihe" smrti. Međutim, oni su identifikovali nekoliko faktora koji mogu biti uzrok SIDS-a.

Naučnici poput onih sa Američke pedijatrijske akademije (AAP), tvrde da ukoliko se izbegnu neki obrasci ponašanja, moguće je smanjiti rizik od ovog sindroma.

Spavanje na stomaku

Neodgovarajući položaj u kom beba spava povećava rizik za pojavu SIDS-a. Tako, na primer, prema istraživanjima, bebe koje spavaju na stomaku su 12 puta više podložne "tihoj" smrti, nego bebe koje spavaju na leđima.

Spavanje sa roditeljima

Kada postanete majka, često dobijate savete, a jedan od njih je i da će beba imati lepši san ukoliko bude spavala uz vas. Bez sumnje, to je tačno, ali činjenica je ta da ova navika povećava rizik od iznenadne smrti.

U studiji koja je objavljena u časopisu Pediatrics, naučnici koji su učestvovali u osmogodišnjem projektu, nalaze da je u 75 odsto smrtnih slučajeva (kod beba starih do četiri meseca), uzrok upravo bio taj što su delile krevet sa roditeljima.

Međutim, nisu sve bebe iznenadno umrle, naprotiv, neke su su se ugušile. Ali kako god, stvar je u tome da deljenje kreveta može biti kobno.

Igračke u krevecu

Iako deluju udobno, mekano ćebence, jastuk i plšane igračke, mogu biti opasne po vašu bebu.

Posteljina i drugi labavi objekti mogu se naći preko bebine glave što može dovesti do toga da beba ne odreaguje na vreme i da ostane bez kiseonika. Doktori veruju da ovo može biti jedan od faktora koji dovodi do iznenandne smrti.

Takođe, ova oprema u bebinom krevecu može biti uzrok gušenja, u zavisnosti od pozicije u kojoj beba spava.

Pušenje

Prema istraživanjima iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, pušenje tokom trudnoće povećava rizik od SIDS-a. Veruje se da hemikalije koje se nalaze u dimu cigarete utiču štetno na bebin mozak na taj način što remete ritam disanja.

Nacionalni institut za zdravlje iznosi da su doktori otkrili visok nivo nikotina u plućima onih beba koje su iznenadno umrle.

Preterano oblačenje i zagrevanje

Bebe bi trebalo da se oblače prikladno i u skladi sa vremenom, ali svako ne bi trebalo da budu previše obučene dok spavaju, kao i da budu pokrivene debljim ćebetom. Visoka temperatura tela dovodi se u vezu sa dubljim snom iz koga se teže budi.

Štaviše, veruje se da je veći rizik od iznenadne smrti kada je hladnije vreme, jer su bebe tada previše i obučene. Naime, doktori nisu sigurni u to koliki uticaj temparatura ima na iznenadnu smrt kod beba, ali svakako preporučuju laganu odeću za spavanje.