Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve o rastu prvih zubića

Koji su simptomi nicanja prvih zubića i kako ih razlikovati od drugih eventualnih problema, na koji način umanjiti bolove i negovati mlečne zubiće, saznajte u tekstu koji sledi...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Rast prvih zubića je jednako bolan proces i za roditelje i za bebu, a osim toga to je svakako jedna od najvažnijih stvari u prvoj godini života vašeg mališana, pa je dobro da se na vreme pripremite.

Simptomi rasta zubića

“Bebina reakicija na rast zubića zavisi od mnogih faktora, uključujući bebinu toleranciju na bol, ličnost, ali i njene desni”, kaže Majkl Hana, stomatolog i potparol Amerčke akademije za dečju stomatologiju.

Povezane vesti

U studiji objavljenoj u časopisu “Pediatrics”, istraživači sa klinike u Klivlendu proučavali su 125 mališana od njihovog trećeg meseca do prvog rođendana i ustanovili da tokom rasta zubića dolazi do znatnih povećanja:

  • Ujedanja
  • Balavljenja
  • Korišćenja glodalice
  • Sisanja
  • Razdražljivosti
  • Nesanice
  • Uvrtanja ušiju
  • Osipa na licu
  • Smanjenog apetita
  • Blage temperature

“Niko do sada, sa druge strane, nije utvrdio zašto bebe, kada im rastu zubići, proizvode svu tu pljuvačku, ali teorija je da povećanje pokreta ustima tokom ovog perioda aktivira pljuvačne žlezde, što dovodi do mogućeg osipa oko usta”, objašnjava doktor Hana.

Povezane vesti

Iako svi ovi simptomi imaju tendenciju da se pojave nekoliko dana pre i posle nicanja zuba, proces razvoja zuba, zapravo počinje mnogo ranije.

Povezane vesti

Naime, u drugom trimestru trudnoće zubi počinju da se formiraju ispod desni bebinih usta. Najzad, počinju da rastu koreni zubića.

Održavanje higijene zubića

U periodu između druge i treće godine života, vašem mališanu će izrasti svih dvadeset zubića. Kako bi zubi bili jaki i zdravi, doktorka Sintija Šervud, potparolka Akademije opšte stomatologije savetuje sledeće:

1. Svoju bebu bi trebalo da odevedete kod zubara do prve godine. Stomatolog će vam pomoći da uspostavite pravilne navike u ishrani i održavanju higijene zubića, a takođe će i proveriti da li ima nekih naznaka ranih propadanja zuba.

Povezane vesti

2. Bebine zube bi trebalo prati tekućom vodom. Ona za razliku od flaširane vode sadrži fluor, koji je neophodan za razvoj zuba i kostiju. S obzirom da previše fluorida može izazvati braon i bele mrlje na zubima koji tek treba da porastu, sačekajte do druge godine sa upotrebom paste za zube.

3. Osim toga, nemojte dozvoliti da vaš mališan utone u san sa flašicom u ustima, jer ostaci mleka ili sokića koji se zadrže na vrhu flašice mogu da izazovu karijes.

Povezane vesti

Da li rastu zubići ili je nešto drugo u pitanju?

Stručnjaci su do nedavno mislili da je rast zubića odgovoran za svaki kašalj, kijavicu i plač kod malog deteta. Međutim, oni sada kažu da ukoliko vaša beba ima povišenu temperaturu, deluje bolesno ili ima bilo kakve simptome koji nisu karakteristični za rast zubića, najbolje je da posetite pedijatra koji će ustanoviti da li je nešto ozbiljnije u pitanju, kao što je recimo upala uha.

Povezane vesti

I premda je studija, objavljena u časopisu “Pedijatrija”, otkrila da ne postoji veza između nicanja zubića i povraćanja, poremećaja sna, kašlja i visoke temperature, mnogi zdravstveni radnici još uvek veruju da je rast zuba odgovoran za brojne fizičke probleme.

Stomačni problemi

“Još jedna zabluda je da glodalica izaziva dijareju. Zbog češćeg gutanja pljuvačke bebe mogu da imaju opstipaciju, međutim ukoliko je stolica učestala ili primetite tragove krvi i sluzi, onda bi trebalo proveriti šta je u pitanju”, kaže pedijatar Ari Braun.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica