Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bespelenaštvo: Odgajanje dece bez upotrebe pelena

Jeste li čuli da se u velikom delu nezapadnog sveta uopšte ne koriste pelene i da mališani iz ovih krajeva kontrolišu svoje fiziološke potrebe?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kontroverzna knjiga pod nazivom "Zbogom, pelene" autorke Ingrid Bauer je, kada se pojavila, izazvala mnogo polemika. Ona, naime, govori o veoma izraženom trendu na Istoku, gde mame svojim bebama ne stavljaju pelene, a one su, ipak, čiste i suve. Kako je to moguće?

Povezane vesti

Zbog toga se Bauerova odlučila za ovakav metod nege deteta, a svoje iskustvo je opisala u knjizi "Zbogom, pelene", gde je, takođe, navela brojne primere iz naučne literature koji izvode iznenađujući zaključak: mališani su od rođenja spremni za korišćenje noše ili ve-ce šolje jer su svesna svojih fizioloških potreba i u stanju su da ih kontrolišu.

Tako je rođeno "bespelenaštvo", pristup koji se zasniva na komunikaciji između roditelja i beba. On pomaže da se dete nauči da kontroliše svoje potrebe. Kako Bauerova objašnjava, kao što su bebe u stanju da nam plačem saopšte jesu li gladne ili umorne, tako će nam dati znak da osećaju fiziološku potrebu, a roditelji imaju nekoliko sekundi vremena da reaguju i odnesu ih do posude za vršenje nužde.

Povezane vesti

Ona, dalje, navodi glavne prednosti ovakvog principa nege. To su, veruje, Ingrid Bauer, sledeće:

  • ušteda novca
  • manje zagađenje životne sredine
  • odsustvo grčeva
  • koža bez pelenskog osipa
  • osamostaljivanje u korišćenju toaleta
  • bolja higijena genitalija
  • bolja komunikacija između deteta i roditelja itd.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica