Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako spavaju bebe?

Pogledajte kako se vremenom menja način na koji spavaju naše bebice...

  Izvor: Foto: Shutterstock


Koliko puta ste čuli ili čak sami izgovorili frazu: „Spava kao beba“? Pod tim se misli da se spava dobro - čvrstim, dugim i okrepljujućim snom, ali svi iskusni roditelji znaju koliko je ta fraza netačna. Iako na samom početku bebe provedu veći deo dana spavajući, one ipak ne spavaju u kontinuitetu, već se često bude da bi sisale, ili zato što ih nešto muči.


Kada govorimo o tome koliko sna je bebi potrebno, dolazimo do zaključka da je svaka beba priča za sebe, i da je sasvim individualno koliko joj je sna dnevno potrebno, kao i kada voli da spava. Količina sna potrebna bebama istog uzrasta može da se razlikuje i po nekoliko sati!


Ipak, praksa je potvrdila da najveći broj beba u određenom uzrastu ima slične navike što se tiče spavanja, pa ćemo vam predstaviti šta o tome kažu stručnjaci.


Novorođenče

Ukupna količina sna potrebna bebi koja se tek rodila, iznosi između 12 i  18 sati dnevno. Tokom dana, novorođenče u snu provede oko šest do osam sati, a tokom noći oko osam-devet sati. Bebica se često budi, spava takoreći „iscepkano“, u intervalima koji traju od po nekoliko minuta do nekoliko sati. Najčešći uzrok buđenja je glad.

Da li znate?Još dok su u maminom stomaku, u šestom-sedmom mesecu mamine trudnoće, bebe počinju da sanjaju.

Nemojte da brinete da će se beba probuditi zato što ste glasni. Štaviše, u najranijem uzrastu, bebama prijaju spoljni zvuci dok spavaju, pa ih nikako ne treba navikavati na potpunu tišinu. Naročito će im prijati lagana muzika, ali san im neće remetiti ni glasovi roditelja, kao ni bilo koji drugi zvukovi.

Mesec dana

U početnom periodu, beba je spavala bar pola sata duže nego sa navršenih mesec dana. Dakle, period bebinog spavanja iznosi minimalno oko 11 sati, do maksimalnih 17-18 sati dnevno. Dobra vest je da beba polako počinje da razlikuje noć od dana, pa tako produžava periode spavanja tokom noći, a smanjuje dužinu sna tokom dana.


Dva meseca

Beba i dalje spava isto ili malo kraće u odnosu na prethodni period, s tim što se period spavanja tokom dana dodatno smanjuje, pa tako ukupna dužina dnevnog spavanja ne iznosi više od šest sati. Kada je budna, beba je aktivnija nego što je bila ranije. Ipak, i dalje joj je potrebno da dremne dva do četiri puta na dan. Neke bebe već u

Savet +Ako bebica često ne može da se uspava, pomoći će da je pred spavanje blago izmasirate. Takođe, pevušenje i milovanje su više nego poželjni.

ovom uzrastu same "izbace" noćni podoj, pa tako može da se desi i da spavaju oko pet sati u kontinuitetu. Ipak, to nije čest slučaj, pa ako se vaša beba budi po nekoliko puta tokom noći da bi sisala - pustite je. Ona će sama u nekom trenutku da "uhvati" drugačiji ritam spavanja.

Od tri do pet meseci

U ovom uzrastu, bebe spavaju između 11 do 16 sati dnevno. Dve-tri dnevne dremke su uobičajene za većinu beba, mada neke vole da dremnu i četiri puta tokom dana, ali tada spavaju kraće. Primetićete da beba koja ima oko tri meseca sve više uživa u svim aktivnostima koje prethode spavanju. Kupanje u kadici, masaža, pevušenje pred spavanje... raduju vašu bebu, a ujedno predstavljaju rituale koji je pripremaju za odlazak na počinak.


Od šestog do devetog meseca

Primetno je da beba znatno manje spava, kao i da je sve živahnija i aktivnija kada je budna. Ukupna količina sna koja će da zadovolji većinu beba, iznosi između 11 do 15 sati dnevno. Neke bebe imaju poteškoća da zaspe, a neke se često bude - ne zato što su gladne, već zato što sanjaju nešto što ih razbudi.

Od devetog do dvanaestog meseca

U ovom periodu, bebe spavaju do 15 sati dnevno. Najveći broj beba (oko 75 odsto) spava tokom noći kontinuirano od pet do osam-devet sati. Za većinu je uobičajeno da drema dva puta tokom dana - jednom prepodne, a drugi put popodne.


Tekst: Manja Perić Mitić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica