Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti za bezbedno sečenje bebinih noktića

Kako skratiti nokte novorođenčeta bez rizika od povreda saznajte uz pomoć nekoliko roditeljskih saveta i trikova.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mnoge mame brinu o tome kako će skratiti bebine noktiće jer je uvek nezgodno rukovati oštrim predmetom pored novorođenčeta koje se migolji i plače. Samim tim što nokti bebama rastu velikom brzinom, s ovim problemom se majke sreću često.


Normalno je da osećate strah da ćete povrediti dete, ali postoji nekoliko uputstava i trikova koje će vam pomoći da prebrodite ovaj problem i da nokti vaše bebe budu kratki i uredni. Ako vam ne uspe na samom početku, nemojte se obeshrabriti, jer čak i ova sitnica u nezi novorođenčadi zahteva vežbu – kao i sve što se tiče najmlađih i najslađih bića.

Saveti roditelja

1. Koristite odgovarajuću opremu

Grickalice i makazice za skraćivanje noktiju koje koristite moraju biti prilagođeni potrebama beba. Ne bi trebalo da upotrebljavate pribor koji koriste odrasli jer je on oštriji i može izazvati povredu.

2. Nežno sa bebom

Nemojte snažno pritiskati jagodiceprstiju svog mališana. Obazrivo rukujte priborom za sečenje noktiju kako ne biste zasekli ni milimetar kože.

3. Upotrebite turpiju

Prilikom sečenja pratite oblik nokta, a potom ivice poravnajte dečjom turpijom.

4. Ne zaboravite prstiće na nogama

Kada je reč o prstima na nogama, i njihovi nokti se moraju seći na isti način. Urastanje noktiju se ne javlja često kod beba, ali ipak treba obratiti pažnju i na ovaj postupak.

5. Povrede se dešavaju

Ukoliko slučajno promašite, ne smete se obeshrabriti - niste namerno povredili svoje dete. Ako se pojavi krv, zaustavite je pritiskom, a potom nanesite antibiotsku mast. Nakon toga nastavite sa seckanjem noktiju.

Trikovi za seckanje noktiju

1. Odaberite pravo vreme za seckanje noktića

Bebine nokte secite nakon kupanja jer su oni tada mekani i postupak će biti jednostavniji.

2. Zabavite bebu

Ponekad je neophodno da neko odvlači detetu pažnju dok skraćujete noktiće. Neka vaš suprug ili neka druga odrasla osoba zabavlja mališana igračkom.

3. Seckanje za vreme spavanja

Ako vaše dete uvek plače prilikom sečenja noktiju, pokušajte da to uradite dok ono spava.

4. Turpijanje noktića 

Ako su nokti vaše bebe mekani i slabi, umesto sečenja možete ih isturpijati. Ovo je često jednostavnije, a pri tome je i bezbednije i manje zastrašujuće detetu.

5. Grickanje noktića nije poželjno

Neke mame grickaju nokte svojih beba. Pedijatri se ne slažu s ovom tehnikom, jer može doći do širenja bakterija i izazivanja infekcija, ali postoje roditelji koji preporučuju ovu metodu.

Priredila: Tamara Sorak

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica