Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrijte temperament vaše bebe

Okretna i vesela, ili osetljiva i nervozna beba? Ako znate kakav tip ličnosti je vaše dete, lakše možete da odgovorite na njegove potrebe i osigurate mu optimalan razvoj

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ubrzo nakon bebinog rođenja, videćete kako počinje da se pokazuje njena ličnost, kako reaguje na svet oko sebe. Temperament utiče na njene navike u vezi ishrane, spavanja, kao i reagovanja na novu sredinu i nepoznate osobe.

Temperament, koji predstavlja zbir nagona, "pragova", osobina i instinkta - nasleđuje se, a ne razvija. Njegova suština se nikada ne menja, mada neki oblici ponašanja mogu da se modifikuju obukom. Zbog toga je u najranijem uzrastu veoma važna socijalizacija i način na koji se odnosite prema detetu.

Ne možete da mu promenite temperament, ali kao dobar "učitelj" možete da utičete da se razviju njegove pozitivne osobine, a redukuju loše - kako bi dete kasnije moglo da dosegne svoj maksimum.

Aktivne bebe

Pojedine bebe su stalno u pokretu - od jutra do večeri, skoro nikad nemaju potrebu za odmorom. One su često bučne, nemirne, plahovite... Aktivne bebe imaju potrebu za visokim stepenom stimulacije i neprekidnu želju da istražuju svet oko sebe. To je, između ostalog, način na koji se one najbolje izražavaju. Stoga nije čudno što mnogo ranije dostižu velike prekretnice u motornom razvoju (naročito kada je u pitanju hodanje) u odnosu na svoje mirnije vršnjake.

Ako imate aktivnu bebu:

● Odaberite igračke koje podstiču aktivno učestvovanje u igri, kao što je bebi džim ("baby gym") ili igračke na guranje. 

Živahna beba, kada odraste, neće naučiti da bude usporena, mirna. Međutim, možete je naučiti da do izvesne mere kontroliše svoju energiju

Pojedine takve igračke, zahvaljujući svojoj strukturi - prilagođavaju se fazama bebinog razvoja, "rastu" zajedno sa njom.

● Iako će to od vas da zahteva puno energije, posebno u kasnijem periodu bebinog razvoja, svakodnevno joj se "pridružite" u igri. Njoj je to veoma potrebno. Osmislite igrice koje će joj biti zanimljive.

● Neumornim bebama je neophodno poštovanje određene rutine, ali u večernjim satima. Jer, to je jedini period kada njihov aktivan "sklop" može da se primiri. Nakon kupanja, prigušite svetla u sobi, a onda bebu nahranite pre spavanja. Za takvu bebu je blagotvorna opuštajuća masaža.

● Budite dodatno oprezni kada je u pitanju bebina sigurnost. Ni na trenutak ne smete da je ostavite samu u kadici, na stolu za presvlačenje, ili na neograđenom krevetu (mada je to, generalno, preporuka za sve bebe). Veoma je važno da učinite vaš dom bezbednim mestom, pogotovo kada beba napravi prve korake (svuda postavite odgovarajuću zaštitu).

Mirne bebe

One su dobroćudne, vesele, razdragane... ali pre svega mirne. Njima sve predstavlja zadovoljstvo: posebno će biti srećne kada tokom šetnje mogu da posmatraju svoje okruženje iz kolica, ili iz auto sedišta za vreme lagane vožnje. A mogu i same da se lepo zabavljaju. Mada, ponekad se osećaju previše stimulisanim, pa prestaju da budu zainteresovane za telesne aktivnosti, što može da utiče na njihov razvoj. Tada na scenu moraju da stupe roditelji.

Ako je vaša beba mirna:

● Podstaknite aktivnost, a time i razvoj - nudeći bebi razne opcije zabave u krevecu,

Nisu "krivi" samo geni   Dok neke bebe mnogo plaču, druge su mirne i tihe, što govori o njihovoj prirodi. Naučnici kažu da smo svi rođeni sa genetskim kodom, koji određuje "ko smo". To znači da i ličnost roditelja igra značajnu ulogu u razvoju ličnosti deteta. Međutim, ako ono - na primer, ima potencijala da bude sjajan muzičar, ali nije izloženo neposrednom "dejstvu" muzičkih instrumenata, vrlo je moguće da njegov potencijal neće biti realizovan. Drugim rečima, sredina i obrazovanje, kao i emocionalne interakcije (odnosi sa drugima), određuju kako se "oživljava" urođeni potencijal i razvija ličnost. Vašoj bebi će u tome pomoći ispoljavanje vaše ljubavi i pažnje, kao i odgovarajuća stimulacija i pravovremeni odgovor na "znakove" koje vam šalje, a kojima pokazuje za šta je sve sposobna.

kolicima, ležaljci ili interaktivnoj prostirci: sa zvučno-svetlosnim detaljima koji se aktiviraju pokretom (tako da beba može da se igra u poziciji i na stomačiću i na leđima), visećim lukom sa igračkicama (da dohvata razne predmete), muzičkom igračkom sa veselim melodijama. Zvučni efekti i svetla podstiču bebine manuelne, audio i vizuelne sposobnosti. 

● Držite se određene rutine, ali sprovođenje aktivnosti koje ona uključuje ne treba da bude u potpunosti "pod konac". Nisu poželjna rigidna, kruta pravila, važno je da se odvijaju svakog dana, u približno vreme. Tako ćete da učvrstite bliskost sa vašom bebom, pružićete joj osećaj sigurnosti i povezanosti sa vama.

● Obratite pažnju na poruke koje vam beba šalje. Ako izgleda kao da je suviše uzbuđena, prosto preplavljena osećanjima - to je znak da joj je previše stimulacije, i da to više ne može da podnese. U tom slučaju, lako postaje uzrujana, uznemirena, ponekad krivi glavu na stranu, previja se ili izvija leđima. Tada uklonite bilo kakav stimulus (nadražaj) iz njene blizine, kako bi se smirila. Važno je i da vi budete mirni kada se to dogodi.

Na sledećoj strani saznajte kakve su osetljive i nervozne bebe...

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica