Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aktivnosti jedanaestomesečne bebe

Beba sada počinje da naizmenično pomera stopala i "hoda". Ohrabrite je i pružite joj fizičku podršku, držeći je za obe ruke - ali samo ako ona to želi.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Šta je karakteristično za jedanaesti mesec?

● Vrlo je verovatno da vaša beba može da se samostalno podigne u stojeći položaj, a mnoge počinju i da "krstare" od jednog komada nameštaja do drugog.

● U ovom periodu su moguća "napredna" istraživanja neposrednog okruženja, ukoliko beba pokušava da se uspuže, odnosno popenje uz nameštaj i druge "prepreke". Stoga očekujte česta prevrtanja, valjanja, kotrljanja i padanja, jer beba uči da što uspešnije održava ravnotežu. 

● Bebine saznajne (kognitivne) sposobnosti su, takođe, u stalnom porastu tokom poslednjih nedelja. Sada će biti u stanju da razume i "odgovori" na jednostavne naredbe. Na primer, kada podigne neki predmet za koji

Bebine "aktivnosti" u jedanaestom mesecu života:

* Može da kaže: "Ma-ma" i "Ta-ta", uz razlikovanje ta dva pojma (shvata njihovo značenje) * Razume vaše "Ne" (šta, zapravo, znači) * Tapše rukama * Maše "Pa-pa"

radije ne biste da ga drži, recite joj: "Molim te, donesi to mami (ili tati)".

● Jezičke veštine nastavljaju da se razvijaju otkako beba proizvodi sve više dvosložnih zvukova. Ona, čak, može da nauči i jednu-dve "složenije" reči. Ne brinite ako ne izgleda kao da "priča" onoliko koliko to čine drugari njenog uzrasta. Malo dece progovori tokom prve godine života. Većina zna nazive predmeta, iako ih ne izgovara (pasivan vokabular).

● Beba je u stanju da bez teškoća pokupi komadiće hrane sa stola kao što su pahuljice ili kockice voća i povrća. Bićete začuđeni kada vidite koliko je uzbuđena svaki put kada sama sebe nahrani, odnosno kada uspe da samostalno uzme nekoliko zalogaja. Naravno, ako joj ponudite takvu opciju - što stručnjaci za dečji razvoj i te kako preporučuju.

● Obožava da "čita", a pošto preciznije koristi prste, može da okreće stranice knjige. 

● Beba počinje da razume značenje reči koje izazivaju određenu reakciju, odnosno sa njima povezane uzročno-posledične odnose. Iako je njeno razumevanje još uvek ograničeno, beba će - na primer, kada vas čuje kako joj kažete: "Doviđenja", da očekuje vaš odlazak. Vrlo je moguće i da će početi da plače nakon što napravite nekoliko koraka. Zbog toga, kada izlazite iz sobe, recite joj: "Mama (ili tata) se brzo vraća". To, eventualno, može pomoći da je smiri - tako što će beba u svesti da formira mentalnu sliku voljenog roditelja.

Povezane vesti

Tekst priredila Snežana Damnjanović Mitić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica