Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kalendar razvoja: Bebin deveti mesec

Beba je savladala umetnost puzanja na rukama i kolenima. Budite na oprezu jer je sada nećete lako stići!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Vaše čedo verovatno zna da samo sedne, a biće u mogućnosti i da sebe dovede u stojeći položaj, uglavnom se oslanjajući na nameštaj. Možda će, čak, pokazati interes za penjanje. Spremno je za novi napredak kada je u pitanju samostalno hranjenje, a pored toga jasno pokazuje koju hranu više voli.  

Puzanje je usavršeno, što omogućava veću fleksibilnost i brzinu kretanja, ali i zahteva veću brigu za bebinu bezbednost. Stoga se potrudite da joj omogućite sigurno istraživanje najbližeg okruženja.

Penjanje - značajna motorna veština

● Otprilike u vreme kada bebe nauče da se podignu u stojeći položaj uz izbačaj, one nauče i da se penju. To je drugačija veština, ali takođe uključuje koordinaciju nogu, premeštanje težine, i korišćenje ruku za izvlačenje

Otprilike u vreme kada bebe nauče da se podignu u stojeći položaj uz izbačaj, one nauče i da se penju

tela prema gore.

● Za malog penjača, stepenice su često neodoljive. Ali silazak, odnosno kretanje niz stepenice - zahteva veštine koje će se kod bebe u potpunosti razviti tek za nekoliko meseci.

Roditelji moraju da budu vrlo pažljivi kada je u pitanju penjanje njihove bebe uz stepenice. Preporuka je da se postave posebna, "bebi vrata" na dnu i vrhu stepeništa (izgledaju poput mreže ili ograde na krevecu) - kako bi se sprečilo istraživanje okoline bez nadzora odraslih i eventualne nezgode.

  Samostalnost za stolom

● Bebino interesovanje da što više stvari radi samostalno, takođe važi i za samostalno hranjenje, koje predstavlja značajno iskustvo za nju. Veoma često, bebu ne "uznemirava" određena hrana - koju odbija, već frustracija zbog

Ručkam sama! Razvoj takozvanog pincetnog hvata, odnosno hvatanje malih predmeta između palca i kažiprsta, dopušta bebi veću slobodu da se sama hrani. Pomozite joj da usavrši ovu veštinu tako što ćete joj ponuditi male komade hrane, koja se lako jede - poput integralnih pahuljica (od celog zrna žitarica).

neostvarene želje da se sama hrani. Jedno od rešenja je da joj date posebnu, bebi kašiku da je drži, a vi nastavite da je hranite drugom kašikom.

● Do sada, beba je postala prilično vešta u korišćenju svojih prstića. Ponekad, njihovo "svrdlanje" po hrani, koju beba potom stavlja u usta, deluje zastrašujuće roditeljima, jer se boje da se njihovo dete ne zadavi. Stoga je najbolje da bebi dajete vrlo male, meke komade hrane - koja će se, praktično, rastopiti u njenim ustima, kao što su sitni komadi voća ili mekano, kuvano povrće. Saznajte od drugih mama šta nude svojoj deci kao "hranu za prste", a zatim dodajte vlastite ideje.

Sklonost ka određenoj hrani

● Beba još uvek dobija važne nutrijente kroz mamino mleko ili mleko iz flašice (ako se hrani formulom). Međutim, s obzirom da njeno telo zahteva određene promene kada su u pitanju

U ovom uzrastu nije neuobičajeno da beba baca hranu preko ruba stolice za hranjenje, ili radije bira da se igra sa njom nego da je jede

hranljive materije, sve veće su potrebe za čvrstom hranom. Stoga povećajte repertoar jela vaše bebe, i to prema njenom raspoloženju.  

● Tekstura je još jedan značajan faktor u bebinom prihvatanju hrane. Dok je ranije uglavnom jela kašastu, sada može da pređe na gnječenu, kako bi se navikla na čvršću konzistenciju hrane. Važno je da se beba privikne na

Da li moje dete dovoljno jede?Nema razloga za paniku. Sve dok beba raste i razvija se, ona uzima dovoljno hranljivih sastojaka za svoje potrebe. Uostalom, redovne posete lekaru će otkloniti vaše dileme da li beba normalno napreduje.

različite teksture, i da se to ustali, kako bi mogla da jede različite namirnice.

● U ovom periodu, beba veoma jasno pokazuje svoj afinitet kada je u pitanju hrana. Ona ima poseban ukus za ono što voli, i ono što ne voli. Zato nije neuobičajeno da baca hranu preko ruba stolice za hranjenje, ili radije bira da se igra sa njom nego da je jede. To, naravno, zbunjuje mamu i tatu, povremeno čak i izluđuje, jer ne znaju kako da reaguju.  

● Ponekad će izgledati kao da je beba halapljiva, dok će drugi put jedva da jede. Ovakva iskustva postavljaju mnoga pitanja pred roditelje, pogotovo one koji su to postali prvi put. Razgovor sa stručnjakom, ali i sa drugim roditeljima čija je beba sličnog uzrasta - odličan je način da se saznaju nove strategije što se tiče ishrane.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica