Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aktivnosti dvomesečne bebe

Bebe brzo uče. Saznajte šta sve one znaju u drugom mesecu…

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dvomesečna beba se ubrzano prilagođava okolini. Ona sada može da:

Ispravlja telo

Beba će početi da opušta mišiće i "ispravlja" telo. Očekuje se da joj šake ostanu stisnute, osim u periodu dok spava, ili je potpuno opuštena (u stanju tihe budnosti).

Podiže glavicu

Ja bih malo mira… Neki znakovi koji govore roditeljima: "Potreban mi je odmor", uključuju: - Okreće glavu i skreće pogled - Plače, uznemirena je - Kašlje - Izvija leđa, uvija se, proteže - Koža joj pocrveni   - Disanje je ubrzano, štuca - Zeva - Mršti se

Pravi pokazatelj snage kod, na izgled bespomoćne bebe, jeste podizanje njene glavice za oko 45 stepeni u odnosu na podlogu, kada je postavljena na pod, u položaju na stomačiću.

Razgleda okolinu

Poboljšan vid sada omogućava bebi da letimično pregleda sobu i svoje okruženje.

Komunicira s roditeljima

Beba će u ovoj fazi razvoja početi da plače kako bi izazvala vaše određene reakcije. Stoga je radije nahranite na prvi znak gladi. Ne brinite, u ovako ranom uzrastu je nećete razmaziti ako joj nudite "suviše" pažnje - mazeći je, grleći, ili hraniti na njen "zahtev".

Sa druge strane, beba će naučiti da je sigurna i da će njene potrebe biti odmah zadovoljene, bez potrebe da plače za vašom pažnjom. Verovatno ćete zapaziti da povremeno plače i kada pokušate da je stavite u krevetac ili kolica. Jer, vaša beba je shvatila kako je utešno i slatko da bude u rukama roditelja, a naročito blizu vaših grudi.


Osmehuje se

Možda ćete u ovom mesecu biti svedok bebinog prvog "društvenog" osmeha. Za razliku od "cerenja" tokom spavanja - koje je, u stvari, tek naziranje neodoljivih smešaka koji dolaze, ovi prvi "pravi" osmesi su bebine stvarne reakcije na spoljne stimulanse (podsticaje), kao što je preterana mimika ili smešne grimase. Beba će, verovatno, pokušati da imitira vaše izraze lica.

Otkriva svoje ruke

Razvoj motornih veština je veoma uočljiv u ovom dobu. Iako beba još nema dobro uspostavljenu koordinaciju ruka-oko, ili neophodan mišićni tonus da uspešno dohvati neki predmet, ona će najverovatnije ushićeno da ciči kada ručicama "mlati" po vazduhu iznad sebe. Otkriće sopstvenih ruku i postepeno nastajanje mišićne kontrole, bebi će omogućiti da njen palac savršeno pronađe put do njenih ustašca.

Izgovara prve glasove

Moguće je da beba sada glasno ponavlja samoglasnike u nekoj "kombinaciji", kao što je: "Aah" ili "Ooh".

Sve bebe su jedinstvene, tako da vaša može da vam daje neki znak koji je poseban, karakterističan za nju. No, važno je da obratite pažnju na pomenute znakove i naučite sve o njima, da biste bebi pružili odgovarajuću negu. Ova vrsta informacija o vašem detetu je takođe vrlo važna ukoliko odlučite da brigu o njemu, dok ste na poslu, poverite bebisiterki, ili bilo kojoj drugoj osobi - kako biste ih podelili sa njom.

Tekst priredila Snežana Damnjanović Mitić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica