Šta je sve karakteristično za bebin peti mesec?    

● Dok još uvek nije u stanju da sedi bez pomoći, obožavaće vidik koji joj se pruža dok je smeštena u visokoj stolici, čvrsto poduprta jastucima ili urolanim peškirima, pokrivena ćebencetom. Vaše krilo će za nju biti još jedno predivno mesto da sedi i gleda šta se dešava u svetu oko nje.

● Za vreme igre, možda ćete primetiti da se beba interesuje za svoje noge. Kada je na leđima, bez problema ih hvata i prinosi ustima.

● Beba je naučila koji plač, odnosno koji zvuci će momentalno da privuku vašu pažnju, i te veštine će često da pokazuje. Vi ćete uskoro biti u mogućnosti da kažete šta je bebi potrebno, po tonu njenog plača.

● Mišići bebinih nogu jačaju, a ona će uskoro otkriti da može da ih koristi da se okreće oko sebe. U ovom periodu, promena pelene može da postane pravi izazov, naročito dok beba pokušava da se "izmigolji" - bilo u znak protesta, jer hoće da bude golišava ili, jednostavno, ima želju da se "kreće". 

Beba sada može da:* Obraća pažnju na male predmete.* Razume povezanost između uzroka i posledice.* Koristi ruke za sakupljanje (poput grabuljanja), kako bi sebi približila igračke.

● Beba je, takođe, savladala veštinu prevrtanja. Verovatno će početi da se često prevrće sa stomačića na leđa. Taj položaj joj omogućava da se odgurne rukama dok pokušava da se okrene. Kao i ranije, važi pravilo: nikada nemojte bebu da ostavljate bez nadzora. Ona je, verovatno, već vrlo snalažljiva, pa bi vaše odsustvo mogla da iskoristi da sklizne po površini na koju je postavljena.

● Verovatno vam je dugo trebalo da shvatite šta beba voli, a šta nikako ne voli. Sada će početi da vas upoznaje sa svojim željama na više fizički način. Ako pokušavate da joj uvedete novu hranu ili date lekove, lako je moguće da se "sastanete" sa njenom ispruženom ručicom, koja samo čeka da vas odgurne.

● U ovom periodu, beba poseže za svojim igračkama, a uskoro će početi da ih premešta iz ruke u ruku, a zatim - pravo u usta. Zato morate da obratite pažnju i pobrinete se da joj date bezbedne igračke. Osim toga, nabavite i neke igračke koje će da joj ublaže nicanje zuba - na primer, "glodalice", koje će moći slobodno da gricka a da se ne ozledi.

● Beba će uživati u izazovu stiskanja igračaka koje proizvode određen zvuk - ona prosto obožava "piskutave" igračke. Tom prilikom ćete primetiti njeno svesno "donošenje odluke" da se igra baš na taj način. Beba će početi da se igra i kockama, iako je još daleko od preciznosti u njihovom slaganju ili sortiranju. 

● Vaše čedo će pomno da prati pokrete vaših usta dok govorite, pokušavajući da imitira zvukove koje proizvodite, kao i promene u vašem glasu (modulaciju glasa - visok ili nizak ton). Tepanjem i specifičnim, grlenim zvukovima, beba će pokušati da zadobije vašu pažnju. Takođe će da oponaša i vaše pokrete.

● Njen vid je izuzetno poboljšan, pa će početi da se interesuje za mnoge boje u svetu oko nje. Zato joj ponudite raznobojne igračke i predmete, i gledajte kako uživa u njima. 

Snežana Damnjanović Mitić