Ukoliko roditelji imaju problem da uspavaju bebu na scenu stupaju razne "tehnike" i proizvodi: od kolevke, noćnog svetla i tihe muzike, do povijanja - koje smiruje bebe, jer im nudi sigurnost i toplinu. Svima je zajednički cilj: pomažu vašoj bebi da zaspi. Međutim, dok su pojedina "pomagala" veoma korisna, druga imaju manje pozitivan efekat, čak nepovoljan. U svakom slučaju, poenta je u tome da vaša beba nauči da zaspi sama, a ne da zavisi od prisustva određenog proizvoda ili stanja.

Važno je da sami ustanovite koja pomoć pri spavanju odgovara i vama i vašem detetu. To ponekad zavisi i od starosti bebe, pa drugačije reaguje novorođenčad (od rođenja do trećeg meseca), a drugačije "starije" bebe (od tri do dvanaest meseci). 

Možda će vam ovo upozorenje delovati suvišno, ali nikada nemojte da dajete vašoj bebi lekove koji pospešuju spavanje, naročito bez dogovora sa lekarom, zbog njene bezbednosti. Mnogi stručnjaci ne odobravaju ni davanje biljnih preparata bebama, zato što nisu ustanovljene sigurne pedijatrijske doze, a pojedine supstance mogu za njih da budu toksične u većoj količini.

Probajte i uverite se

Ako izaberete jednu od od navedenih pomoći za spavanje, nećete pogrešiti - vaša beba će slatko da zaspi, a navedene "metode" ne vode u bilo kakve probleme ili loše navike spavanja.

1. Povijanje

Najbolje deluje kod novorođenčadi. Ne možete ni da zamislite koliko su novorođene bebe, ali i neke starije, "zahvalne" kada su povijene - dobro ušuškane, ili umotane u ćebence, što im obezbeđuje toplinu i sigurnost. To pomaže i da se beba umiri, posebno kada je previše uzbuđena. Ali, i da je noću sačuva od buđenja uzrokovanog takozvanim Moroovim refleksom, koji se manifestuje kao iznenadni pokreti tela, poput trzanja. Smatra se da je to jedini nenaučen strah kod dece. U pitanju je primitivan refleks (ali jedan od najvažnijih i najkompleksnijih), kao odgovor na neočekivani stimulus - na primer, na jako svetlo, glasan zvuk, brz pokret u blizini očiju.

Povijanje takođe može da pomogne u prvim danima - da očuva bebinu toplotu, pošto još nije razvijen njen termoregulacioni sistem, odnosno kad njen unutrašnji "termostat" zakaže. Ili, kada beba, jednostavno, ima potrebu da oseti nešto blisko unutrašnjosti i sigurnosti maminog stomaka.

2. Sisanje palca

To je sasvim prihvatljiv način da vaše dete ugodi samo sebi u vreme spavanja, ali i u bilo koje drugo vreme. Bebe su rođene sa potrebom da sisaju, a većini nije dovoljna samo dojka ili bočica. A, za razliku od cucle, palac vaše bebe ne može da se izgubi usred noći.

Naravno, ova "samopomoć" nije poželjna u starijem uzrastu, pa dete sa tim mora da prestane - najkasnije dok stalni zubi ne počnu da rastu, otprilike oko šeste godine. Nakon toga, sisanje palca može da izazove stomatološke probleme.

3. Ritual uspavljivanja

Za novorođene bebe je zaista neophodan. Svi stručnjaci se slažu da je jedan od najboljih načina da pomognete svom detetu da uspostavi dobar ritam spavanja - uvođenje odgovarajućeg rituala uspavljivanja, koga se treba dosledno pridržavati. Sa navikavanjem na rutinu spavanja možete početi još dok beba ima samo šest ili osam nedelja, ali to neće imati mnogo efekta, dok ne bude malo starija (sačekajte makar još jedan mesec).

Turbo spavanje

Neke bebe će brže zaspati ako se "pokreću", bilo da su u vašim rukama, u kolicima, ili je u pitanju vožnja kolima. Tehnologija je čak i u ovoj oblasti umešala prste. Naime, postoje samoljuljajuće kolevke (sa pratećom opremom), kao i igračke na baterijsko napajanje, kod kojih se simulira osećaj kretanja kola. Ipak, većina stručnjaka destimuliše roditelje kada je reč o upotrebi takvih novotarija, koje ponekad izgledaju poput malih svemirskih brodova. Oni smatraju da takva pomagala čine dete previše zavisnim od njih, a da su slaba zamena za pravo podučavanje bebe da sama zaspi.

Vaš ritual može da uključuje: kupanje bebe, grljenje, milovanje, oblačenje pidžamice, čitanje priče za laku noć, pevanje uspavanke, poljubac pred spavanje… Rutina je u ovom slučaju dobra. Važno je da sve obavljate po istom redosledu i u približno isto vreme, svake večeri. Dosledno pridržavanje odlaska na spavanje (podjednako radnim danima i vikendom), ključ je za uspostavljanje dobrih navika spavanja.  

Možda da, možda ne…

Za navedene vrste pomoći pri spavanju, nema dileme: stručnjaci se slažu da su dobre. Međutim, oko onih koje slede, vode se polemike. Dok se pojedini roditelji "zaklinju" u njih, mišljenja stručnjaka su podeljena kada je reč o njihovoj podesnosti. Dr Vilijam Sirs, pedijatar, podržava sve ono što roditelji rade ili koriste, a što pomaže bebi da zaspi. No, neki drugi stručnjaci, kao dr Ričard Ferber i dr Džodi Mindel, protivnici su bilo kakve prakse ili "pametnih izuma" koji dovode do toga da detetovo spavanje zavisi od njihovog prisustva.

4. Ljuljuškanje

Ljuljuškanje bebe je divan način za roditelje da je uspavaju, kaže dr Vilijam Sirs, autor knjige Roditeljstvo noću. Bilo da je vi ljuljuškate ili to činite uz pomoć kolevke, on savetuje da se pridržavate tempa od 60 zamaha u minutu. To je, naime, ritam na koji je beba navikla kada ste bili trudni i kada je mogla da čuje otkucaje vašeg srca. Sa druge strane, dr Ferber i dr Mindel ne preporučuju ljuljuškanje, obrazlažući svoj stav time da ćete na taj način samo naučiti vašu bebu da zavisi od njega kada bude trebalo da zaspi. Osim toga, premeštanje bebe iz vaših ruku u njen krevetac, a da je pritom ne probudite, često zahteva priličnu veštinu. 

5. Dojenje

Dr Sirs toplo preporučuje dojenje kao pomoć pri spavanju, posebno kada je beba sasvim mala. Uostalom, dojenje je komforno i za vas i za vaše dete, a specijalni proteini iz majčinog mleka pomažu bebi da zaspi. Međutim, pojedini stručnjaci veruju da će ovakav pristup sprečiti vašu bebu da nauči da zaspi sama. No, ima rešenje i za to. Ako dojite, ali ste zabrinuti u vezi mogućeg uspostavljanja loše navike spavanja, nahranite bebu ranije, pre nego što se završi vaš ritual za odlazak u krevet. A njega završite pričom za laku noć. 

6. Varalica (duda, laža)

Dok varalice pomažu mnogim bebama da se ugodno vrate u san ako se probude tokom noći, neki stručnjaci tvrde da one nisu najbolja pomoć za spavanje. Zašto? Ako vaša beba nauči da zavisi od varalice u vreme spavanja, a ona padne izvan njenog domašaja, beba neće moći da se vrati spavanju dok je ne nađe. Pokušajte da izbegnete taj problem tako što ćete "strateški" da postavite nekoliko varalica u krevetac.

Inače, skorašnja istraživanja su došla do saznanja da bebe koje koriste varalice za vreme spavanja i kratkog spavanja tokom dana - imaju manji rizik od sindroma iznenadne smrti - SIDS (neočekivano se događa kod beba koje deluju sasvim zdravo).

7. Snimanje ambijentalnih zvukova

Izbor je vaš. Možete da kupite disk ili da sami snimite uobičajenu "domaću muziku": šum vode koja teče, zvuk usisavanja ili vetrobranskih brisača... ili nešto bučnije. To obezbeđuje zvučnu pozadinu koja pomaže vašoj bebi da zaspi. Mada, u nekim slučajevima se boljim pokazao radio, koji se čuo sasvim tiho, uključen u susednoj sobi. Međutim, sva ova pomoćna sredstva bi trebalo da se smatraju kratkoročnim rešenjem - ako želite da vaša beba nauči da zaspi sama, radije nego da zavisi od raznih šumova ili, čak, određene vrste buke. 

8. Muzika

Kakav CD je vaš "favorit" kada je u pitanju uspavljivanje bebe? Onaj na kojem su uspavanke, klasična muzika, omiljene dečje pesme... Ukoliko pevate uspavanku vašem čedu pre nego što zaspi, to je uvek sjajna opcija, pošto najbolje reaguje na vaš glas. No, puštanje diska, nakon što vi otpevate vašu omiljenu melodiju, može da pomogne detetu i uputi ga u zemlju snova. Muzička kutija i muzička lampa takođe mogu da  pomognu.

Snežana Damnjanović-Mitić