Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bebe vole da plivaju

U našoj zemlji postoji jedinstven sportski program za bebe, skoro od rođenja, pod nazivom «I bebe plivaju». Osmislili su ga a zatim razvili pedagozi koji se ne plaše noviteta a znaju da iskoriste iskustva drugih.

Program pod nazivom «I bebe plivaju» je krajem osamdesetih osmislio i pokrenuo profesor Slavko Njegovan - najpre u SC «Vračar», a ubrzo u Gradskom centru za fizičku kulturu, poznatom  kao Stari DIF. Počelo je kao individualan pristup u radu sa bebama, a sada se pored takvog načina rada organizuje i rad u grupama. Ovaj program plivanja za bebe je razvijen i u Sjedinjenim Američkim Državama, a u Evropi postoji u Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Na Balkanu smo, za sada, jedini. Inače, u Gradskom centru za fizičku kulturu, program je uvršten u najvažnije programe fizičkog razvoja dece putem vežbanja u vodi.

Program od najranijeg uzrasta

Ovo je obuka sa kojom se počinje čim prođe prvi bebin mesec, i to iz krajnje praktičnih razloga:­ dok se svi priviknete jedni na druge, mama oporavi, a bebi - to je najvažnije, ne otpadne i zaraste pupak. Osim toga, bebice se tokom prvog meseca života navikavaju na novu, «vazdušnu» sredinu, pa je opšte mišljenje da ih ne treba šetati tamo-ovamo. Dakle, ne treba ih brzo vraćati u vodenu sredinu, da se ne bi narušio period prirodne adaptacije. Urođeni refleks beba prema vodi, na kojem se i zasniva ovaj metod učenja, spontano nestaje oko petog meseca, pa se zbog toga savetuje da bebe sa obukom krenu pre tog uzrasta. Naravno, mogu da budu i «starije», ali je idealno vreme za početak u uzrastu od dva ili tri meseca.

Početak obuke

Na prvom času, beba se upoznaje sa novom sredinom, i to uz laganu šetnju oko bazena. Zatim joj se postepeno kvasi deo po deo tela: prvo ručice, pa nožice (uz to se prati bebina reakcija), a zatim se malo pokvasi i guza. Tek tada roditelj, držeći bebu u naručju, silazi lagano u bazen. Dakle, nema bacanja u vodu, naglih potapanja, vriske, igara kao sa starijom decom...da se bebac ne uplaši i da se polako adaptira. Ponekad neka beba i zaplače, ali je tu mamin čvrst, ali nežan zagrljaj. I poljubac. Uostalom, iskustvo je pokazalo da se beba pre ili kasnije smiri i lako prihvati vodu kao prirodnu sredinu. A jeste za nju, posle dugih devet meseci boravka u tečnosti!

Mame i tate kao pratioci

Postoji jasno utvrđeni standardi, koji se striktno poštuju. Grupe ne broje više od 15 do 20 beba, koje su u pratnji jedne odrasle osobe, retko dve. Najčešće su sa njima mame, ponekad i tate, mada sam viđala i poneku baku ili deku.

U Centru su spremni da, ukoliko se za tim ukaže potreba, formiraju nove grupe prema uzrastu: do dve godine, i od dve do četiri godine - različite što se tiče motoričkih sposobnosti, zainteresovanosti i motivisanosti. To znači da se mališani ili brčkaju u mlađoj grupi ili pomalo uče osnove plivanja u starijoj.

Samo u poznatim rukama

Prisustvo roditelja je obavezno, zbog bebinog osećanja sigurnosti. I tokom ostalih časova obuke, prvih nekoliko minuta roditelj šeta po bazenu (dubine 110 centimetara) sa bebom u naručju. Preporučuje se da u vodu sa njima «uđe» i omiljena igračka, jer će beba biti fokusirana na nju, što će joj skrenuti pažnju sa novog dešavanja. Osim toga, igračka u bazenu služi i da motiviše bebu da je dohvati, da tako angažuje ručice. Po savetu instruktora, roditelj neprekidno priča bebi i lagano je stavlja da leži na stomaku (na njegovim rukama). Potom se beba polako «povlači» po vodi.  Ukoliko zaplače, to je zato što »primećuje« razliku u veličini, temperaturi vode i okruženju- u odnosu na kadicu u kojoj je uobičajeno kupaju. Kasnije, tokom časa, bebi se lagano potapa i glavica. Roditeljima se preporučuje da u bazenu ostanu onoliko koliko bebi prija: na početku - 10 do 15 minuta, a kad poraste - 45 minuta.

Oprema za male kupače

Bebe se za bazen oblače u posebne, vodootporne gaćice ili specijalne pelene za vodu (ima ih i kod nas, liče na obične pelene za jednokratnu upotrebu, ali se ipak razlikuju). Ne mogu da budu gole, jer ne kontrolišu fiziološke potrebe, pa ne bi bilo ni pristojno ni zdravo u odnosu na ostale polaznike. Ako bebironi imaju nešto dužu kosicu, poželjno je da nose kapicu - zbog učenja takozvanog duvanja u vodi. Jer, mokra kosa može da im smeta i ulazi u oči ili nosić. Naravno, pratioci plivaju u standardnim kupaćim kostimima, a moraju da imaju i papuče (kao i deca koja hodaju). Potrebno je da ponesu za bebu i sebe po peškir (ne bi bilo loše da se tu nađe i bademantil za bebu).

Čisto i bezbedno

U popularnom Starom DIF -u vodu proveravaju dvostruko, mereći svaka dva sata nivo hlora u bazenu, a sedmično se u Institutu Batut radi detaljna hemijska i biološka analiza vode. U vodu se, pored hlora, ubacuju i aluminijum sulfat i bakar sulfat. Oni vezuju alge i krupne molekule vode, koji se na kraju radnog dana uklanjaju specijalnim usisivačem za bazen. Možda neko brine kako će hlor da utiče na bebu, ali je ta briga bezrazložna. Pre uključivanja u program, Centar proverava kod roditelja da li je dete alergično. Hlor smeta samo onima koji su i inače alergični na njega, bez obzira na uzrast, a oni su malobrojni. Uostalom, prisustvo lekara na Starom DIF- u je obavezno! Uvek vam je na raspolaganju medicinska služba koja nadzire vaše i dečje zdravlje tokom sportskih aktivnosti. Neki programi pre prvog časa obavezno uključuju lekarski pregled, posebno kada su u pitanju mališani.  

Za dobro fizičko i psihičko zdravlje

Ako dete, praktično od rođenja, krene sa obukom plivanja, mnogo će brže da postane otporno na infekcije, da mu se normalizuje tonus mišića i ojača imunitet. Čak će i apetit da mu bude bolji, iako se čini da su bebe previše male da bi trošile energiju tokom boravka u bazenu. Kao i kod starije dece, nakon dana sa pojačanim fizičkim aktivnostima, a naročito nakon časa plivanja, i kod beba je san dublji, čvršći i duži. Eto prilike da se i vi naspavate!

Plivanje je blagorodno i kod blažih i težih deformiteta, kao što su iščašeni kukovi, krive noge (O ili X), deformiteti grudnog koša, kičmenog stuba (kifoze, kao najčešći oblik) i stopala, dečje paralize... Lično poznajem roditelje, sada tinejdžerke, koji su dete sa paralizom odmah po rođenju «ubacili» u program obuke plivanja za bebe. Kako je rasla, devojčica je prema uzrastu menjala plivačke sportove. Da je danas vidite, nikada ne biste rekli da je imala bilo kakvu bolest! U slučajevima nabrojanih oboljenja, instruktori čas obuke pre svega tretiraju kao vid terapije, prilagođavajući ga zdravstvenom i fizičkom stanju bebe. Plivanje utiče i na psihu deteta, pomaže u prevazilaženju problema, posebno stida, nekomunikativnosti, nesigurnosti i strahova - naročito u starijem uzrastu. Mališani se zajedničkim plivanjem sa vršnjacima uče druženju - pozajmljuju jedni drugima igračke, smeju se, posmatraju, stupaju u komunikaciju...

Grupe za starije mališane

Program «I bebe plivaju» već deceniju uspešno vodi uvek dobro raspoložena profesorka Milina Stevanović. Ona postiže izvanredne rezultate, uz veliko zadovoljstvo roditelja dece svih uzrasta. Čak se dešava da bebe posle izvesnog vremena plaču jer ne žele da izađu iz bazena! Zbog rastućeg interesovanja, u program su uključeni i vrsni profesori Željko Majer i Danilo Ristić.

Kada beba odraste, može da ostane u grupi za starije. U «kasnijem»  uzrastu, dete bez pratnje roditelja ulazi u bazen, gde ga očekuje veća disciplina i ozbiljan grupni rad. Dakle, potrebna je veća pažnja i sposobnost da samostalno prati rad na času. U tim grupama, deca uče da plivaju, uz brojna ponavljanja i manje igranja u vodi u odnosu na bebeći program- koji je za dete vrsta »dirigovanog brčkanja« i igra sa roditeljima u bazenu pod nadzorom instruktora.

Kada po plivačkim kriterijumima dete nauči da pliva, profesori ga (po njegovoj želji) usmeravaju na neki drugi vodeni sport. Ako treba, pomažu u izboru, savetuju roditelje...

Uslovi vežbanja  

Program za bebe se održava četiri puta sedmično, i to utorkom i četvrtkom od 16 časova, a subotom od 12 i od 15 časova. Tokom jednog termina, vi i vaša beba ćete biti u vodi 45 minuta, što je uobičajeno za sve časove obuka (i one trenažne, za mlađe uzraste, u većini sportova). Vaše je da odlučite hoćete li da kupite mesečnu kartu sa osam termina - po ceni od 2.300 dinara, ili sa 12 termina - koja važi 45 dana i košta 2.800 dinara. Ako roditelji i deca istovremeno kupe članske karte za jedan od programa u bazenu, dobijaju na ukupnu sumu 30 odsto popusta.

Korektivno plivanje

U Gradskom centru za fizičku kulturu postoji još jedan specifičan program u bazenu - korektivno plivanje. To nije sportski, već medicinski program, mahom za stariju decu, sa uočljivim i neretko težim deformitetima, a po isključivoj preporuci i uz obavezan nadzor lekara. Profesor Majer vodi taj program, u okviru koga deca ne uče da plivaju, već se leče.

Željka Zebić

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica