Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti pedijatra: Zašto moja beba plače i kako da je umirim?

Kako da znate zbog čega vaša beba plače i kako da je umirite saznajte u tekstu pedijatra Maje Skender.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Zapamtite: bebin plač znači glad, dok se ne dokaže suprotno. Ponudite joj da sisa. Pretpostavlja se da ste u bolnici naučili kako se beba stavlja na dojku. Ako je bila sve vreme pored vas, u velikoj ste prednosti, jer ste se već dobro upoznale.

Međutim, ako su je donosili samo na podoj, pa posle dohranjivali, vi još uvek niste sigurni da li je ona uopšte sisala i koliko. Uostalom, ponekad nije htela ni da se probudi kad je donesu, a kamoli da sisa.

Pitate se: "Da li ću imati dovoljno mleka? Da li je ono kvalitetno?". E, tu će vam pomoći majka priroda. Pošto je signal za stvaranje i izlučivanje mleka vučenje bradavice, potrebno je samo da stavite bebu na dojku, da joj "gurnete" bradavicu u usta i udobno se namestite.

Ako u početku nema dovoljno mleka, česti podoji (svakih 20-30 minuta po nekoliko gutljaja) će dovesti do njegovog nadolaženja, tako da će ga za nekoliko dana biti na pretek. Ne posežite odmah za veštačkom hranom. Veliki broj malih podoja će da obezbedi dovoljan unos hrane vašoj bebi, kojoj prvih dana i ne treba mnogo.

Povezane vesti

Ukoliko je beba i dalje uznemirena, proverite da li uopšte uspeva da izvuče mleko iz dojke. Ako vuče "na prazno", napraviće vam ragade (prskotine), ostaće gladna, a vaše dojke će se prepuniti. Ako ih sami ne ispraznite, može da dođe do upale (mastitis), što je najgora moguća kombinacija.

Tragovi mleka na bebinom jeziku su siguran znak da može da izvuče mleko, pa se vredi pomučiti dok ne nauči lepo da sisa. Ali, ako je jezik posle podoja i dalje ružičast, ako podoj traje duže od pola sata a beba pritom svaki čas plače, verovatno nije ništa posisala.

Ravne bradavice mogu, ali ne moraju da budu prepreka uspešnom dojenju. Gurnite bebi ceo vrh dojke u usta (pritom dojka ne sme da bude prepunjena i napeta), pa ako i onda ne uspe da uhvati bradavicu, pokušajte da dojite preko veštačke, silikonske bradavice (što mekše i tanje). Ukoliko ni to ne pomaže, izmlazajte se i hranite bebu svojim mlekom pomoću otkuvane kašičice, uporno pokušavajući da je dojite. Ako ni posle deset dana ne uspete, hranite bebu svojim izmlaženim mlekom pomoću flašice. Ovo mleko se drži u otkuvanoj posudi u frižideru (do tri dana), a pre upotrebe se zagreva do temperature tela (ne prokuvava se, kako se vredne belančevine ne bi uništile).

Vaše mleko ne može da bude "slabo". Međutim, treba da znate da prvo mleko, zvano kolostrum, izgleda kao "vodica", da je baš takvo u tom trenutku potrebno bebi, i da ga nikad nema previše, jer bebin organizam u tom uzrastu ne bi ni mogao da primi veliku količinu tečnosti. Ukoliko je redovno dojite, mleko uskoro postaje žuto, pa belo. Držite bebu na jednoj dojci dok sve ne posisa, pa onda pređite na drugu, jer nije isti sastav mleka na početku i na kraju podoja (prvo mleko je vodenije i slađe, a zadnje je gušće i masnije). Ako dojite samo po deset minuta iz obe dojke, beba će dobiti samo vodenije mleko, siromašno važnim vitaminima koji su rastvorljivi u mastima.

Povezane vesti

Ukoliko dojite blizance, svaki neka sisa iz jedne dojke do kraja (može i istovremeno). Beba koja lepo sisa ne traži da pije vodu, jer dovoljno tečnosti dobija kroz mamino mleko, čak i kad je vrućina. Koliko često novorođenče treba da sisa? Odgovor je: kad god poželi, i danju i noću. Ako se ne budi samo, treba ga probuditi nakon tri do tri ipo sata, a bebu telesne mase ispod tri kilograma i češće.

Šta ako beba nije gladna, a i dalje plače?

Proverite da li joj nešto smeta. Pipnite ručice i nožice. Ako su hladne, bebi je zima, presvucite je i utoplite. Ako je beba preznojena, vrućina joj je, presvucite je i raskomotite. Novorođenče u prvih šest nedelja nema potpuno razvijen centar za termoregulaciju, pa lako može da se rashladi ili pregreje.

Ako je bebin nos zapušen, treba ga očistiti (fiziološkim rastvorom, uz pomoć aspiratora za nosić).

Ako beba ima grčeve, izmasirajte joj stomačić nežnim pokretima prstiju oko pupka, u pravcu kazaljke na satu, ili joj dajte kapi protiv grčeva (Espumisan, Sab-simplex). Ukoliko ništa ne pomogne, privijte bebu sebi na grudi, po mogućstvu "gola koža na golu kožu". Ona će, makar privremeno, da se smiri kada čuje otkucaje vašeg srca, koje je tako volela da sluša dok je bila u vašem stomaku. Prijaće joj i nežno ljuljuškanje, pa i lagana vožnja automobilom. Ali nipošto nemojte da je "tresete" u naručju, jer to izaziva potres mozga sa mogućim trajnim posledicama!

Beba plače i kad je nestabilno postavljena da leži na boku, a može i da se prevrne. Zato je postavite polubočno, poduprevši je ispod leđa pokrivačem, da se ne izvrne ravno na leđa. Naime, mala beba u ovom položaju može da «usisa» izbljunuti sadržaj i da trenutno pomodri. U tom slučaju je odmah treba uzeti, okrenuti na bok glavom na niže, lupajući je po leđima dok ne ispljune aspirirani sadržaj. Čim nastavi lepo da diše, vratiće joj se rumena boja.

Vremenom ćete naučiti da razumete bebin plač, koji nije uvek isti. Neke bebe dosta bljuckaju. Ako lepo napreduju, to ne zahteva nikakvo ispitivanje, već samo dobro podrigivanje u uspravnom položaju po završetku podoja, i ležanje sa uzdignutim uzglavljem (podmetanjem rolne peškira pod dušek).

I štucanje nakon podrigivanja je česta pojava, koja bebi uopšte ne smeta i spontano prestaje.

Ako je opšte stanje deteta koje često plače - dobro, nema nikakvih problema. Ali, ako bebi "nije dobro", ako menja ponašanje, ne budi se da sisa, ili je preterano razdražljiva - obratite se lekaru, možda je nešto boli.

  Foto: Shutterstock

Beba se ukakila i treba je presvući

Sigurno vam je neko u bolnici pokazao kako se to radi. Zaprljani deo tela se prebriše mokrom pelenom od polnih organa prema čmaru, nikako obrnuto - da se crevne bakterije ne bi unele u mokraćne puteve.

Beba se kupa jednom dnevno (cela, uključujući i pranje kose), bez obzira na pupak. Jedino se ne potapa u kadicu sa vodom sve dok se pupak ne osuši, da se ne bi inficirao. Kupanje se obavlja pod mlazom vode tako što se beba drži preko jedne ruke, a drugom se poliva odozgo na dole - sa leđne strane, i istim putem sapunja i ispira.

Temperatura vode treba da bude prijatna za ruku (oko 37 stepeni - probati laktom), a temperatura prostorije za vreme kupanja 26-28 stepeni. Pre oblačenja se deo izložen dejstvu mokraće namaže bebi kremom.

Povezane vesti

Šta je normalno ponašanje?

Novorođena beba uglavnom sisa i spava. Kad je gladna, snažno plače, pri čemu njena bradica često podrhtava, što je fiziološka pojava. U toku dubokog sna diše ravnomerno.

Ali, kad sanja ili se budi - diše neravnomerno, nekad sa kraćim pauzama. Povremeno dolazi do trzaja tela i ruku, uz širenje prstića, naročito kao reakcija na jak zvuk ili vibracije poda. I to je normalno, mada bebu koja je imala ocenu na rođenju manju od osam a često se trza bez vidljivog razloga, ipak treba da pogleda lekar.

Prim dr Maja Skender, pedijatarMOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica