Ukoliko planirate da pravite bebi obroke unapred, najvažnije je da znate pravila kako da ih bezbedno skladištite. Ukoliko zamrzavate hranu, svi znaju da ona nema uvek isti ukus kada je sveža i kada se odmrzne, zato što ne zadržavaju sve namirnice isti kvalitet. Ovaj problem najbolje možete da rešite ako znate koje su namirnice pogodne za friz, a koje menjaju svoj ukus i strukutu prilikom odmrzavanja.
Ako niste sigurni u potencijal kavliteta određene pasirane hrane, najbolje je radi testa da je zamrznete u manjim količinama, a potom i da je probate. Ovo je lista hrane koja se najbolje zamrzava i zadržava ukus:
- bobičasto voće
- brokoli
- karfiol
- kukuruz
- boranija
- breskve
- grašak
- tikve i bundeve
- sladak krompir
- meso
- riba
Takođe treba da znate da postoje namirnice koje su bezbedne za jelo i dobre su za zamrzavanje, ali sklone su da promene boju, to su:
- jabuka
- jagoda
- avokado (najbolje je da se isače na pola i zamrzne sa malo istrljanog limunovog soka)
- banane (najbolje je da ih isečete i izgnječite pre zamrzavanja)
Ovo su naminrice koje imaju najveše problema sa promenom ukusa i teksture. Evo saveta u kom obliku je najbolje da ih stavite u zamrzivač, a da budu podjednako ukusne kao da ih jedete sveže:
- kajsije (najbolje su u tečnom stanju)
- jaja (kuvajte pre zamrzavanja)
- gvožđe (može i celo i da se iseče na pola)
- mango i dinja ( u komadu)
- špagete (kuvane možete da stavite u friz)
- kruške ( najbolje je da isečete na kriške)
- pirinač ( skuvajte pa stavite u friz).
(Yumama)