Griz je idealna namrinica za bebe, pored toga što može da se kombinuje sa raznim voćem, mnoga deca ga vole jednostavno samo sa mlekom. Međutim, u zavisnosti od uzrasta važno je da znate u kom obliku da spremate ovo omiljeno jelo.
Najpopularniji je pšenični griz, koji je ujedno i omiljena poslastice svih generacija, međutim zato što sadrži gluten najbolje je da sačekate da beba napuni 8-9 meseci. Speltin, kukuruzni (palenta), pirinčanin i od prosa mogu da se daju već od 6 meseci. Još jedna bitna stvar o kojoj treba da vodite računa jeste kako pripremate griz za bebe.
Bebama do godinu dana griz se kuva sa vodom, tek nakon prve godine može da se kuva u kravljem mleku.
- Ukoliko bebi kuvate griz sa vodom - potrebno je da stavite vodu na šporet i sačekate da prokuva. Kada dođe do ključanja, smanjite temperaturu i postepeno dodajte griz sve vreme mešajući kako se ne bi stvorile grudvice. Zatim ostavite par minuta kako bi se griz skuvao. Dovoljno je 3-4 minuta. Da je jelo gotovo videćete po tome što se dobije gusta kaša koja je spremna za jelo. Koliko ćete staviti vode i griza zavisi od količine koja vam je potrebna, a odnos ide otprilike 1 dcl tečnosti na jednu supenu kašiku griza. U ovu kašu možete dodati voće ili povrće, u zavisnosti od toga da li želite sladak ili slani obrok.
- Još jedan način kuvanja griza je u kravljem mleku - potrebno je da stavite mleko da se kuva. Kada dođe do ključanja, smanjite temperaturu i lagano dodajte griz sve vreme mešajući da se ne bi stvorile grudvice. Zatim ovu smesu obogatite po svom ukusu uz pomoć cimeta ili kockice čokolade.
Griz sa bananom - najbolja kašica za laku noć
Skuvajte griz prema prethodno navedenom postupku i u njega dodajte izgnječenu ili sitno iseckanu bananu, u zavisnosti od starosti vaše bebe. Ovo je omiljena večera, a ujedno i najbolja za mirniji san bebe jer će sigurno da budu zadovoljna i sita nekoliko sati.
(Yumama)