Pored toga što ishrana mora da bude uravnotežena, potrebno je da se za vreme dojenja pridržavate sledećih pravila:
1. Jedite kada ste gladni.
2. Ne preskačite doručak jer on pokreće metabolizam.
3. Jedite raznovrsnu hranu, jer će različitost mirisa i ukusa u mleku pomoći vašoj bebi da lakše prihvati nemlečnu hranu.
4. Neka žitarice budu osnova obroka, kao što je integralni, smeđi, pirinač (sprečavaju konstipaciju).
Vitamin B podstiče stvaranje mleka. Ima ga u kvascu, žitaricama. Manjak ovog vitamina može da izazove uznemirenost deteta.
5. Voće i povrće su naročito važni, jer sadrže potrebne minerale i vitamine.
6. Unosite proteine iz mleka, jaja, ribe, ili živine (meso će zadovoljiti i povećanu potrebu za vitaminom B6, gvožđem i cinkom).
7. Pijte pre nego što postanete žedni i to vodu, prirodne sokove od voća i povrća, mleko, supu… Uzmite čašu vode ili ceđenog soka uvek kada dojite bebu.
8. Majkama koje doje je potreban kalcijum. Najbolji izvori kalcijuma su: brokoli, kupus, sok od narandže, žitarice, bundeva, losos. Neke bebe ne tolerišu proteine kravljeg mleka, pa je poželjno da u ovom periodu smanjite unos mleka i mlečnih proizvoda.
Za vreme dojenja izbegavajte:
- slatku i masnu hranu, kao i slatke sokove.
- koštunjavo voće
- alkohol i cigarete
- grickalice
- kafein (može da uzrokuje gasove kod bebe)
- ljutu hranu i hranu jakog mirisa, kao što su luk, brokoli, kupus, karfiol, začini, pasulj (može da mleko učini neprijatnim i da kod pojedinih beba izazove uznemirenost)
- određene lekove (proverite sa lekarom šta smete da uzimate)
- intenzivne, stroge dijete.
Koliko dugo posle carskog reza ne smete da zatrudnite? Ako prođe manje od ovoga veće su šanse za komplikacije
20 najlepših kratkih imena za devojčice: Roditelji ih obožavaju, imaju samo 3 ili 4 slova
Kako da se pripremite za porođaj? 7 važnih stvari koje treba da uradite na kraju trudnoće
Emilija čeka 7. sina, a dr Milošević otkriva: Jesu li neke žene predodređene da rađaju samo dečake?
Koje ukuse najviše vole bebe u stomaku? Evo i zašto trudnice treba da jedu čokoladu