Popara je jedno od najstarijih i najčešće spremanih jela u Srbiji. Kod popare je dobro što je stvarno gotova za čas i što sa njom ne možete da pogrešite.
Jedino treba zapamatiti da odnos hleb-voda treba da bude 1:2. Koliko grama starog hleba, duplo toliko mililitara vode. Za četvoro dovoljno je oko 350-400 g hleba. Sve ostalo otprilike, po ukusu. Putera malo, kajmaka malo više od putera, a sira najviše.
Potrebno vam je:
stari hleb
1 kašika kajmaka
1 kockica putera
sir
voda
mleko (po želji)
so
Priprema
Svaki put kada vam ostane hleb, isecite ga na kockice i čuvajte ga u platnenoj vreći okačenoj u ostavi na suvom i hladnom mestu. Možete i da ga prosušite u rerni na 100 C, pre nego što ga spakujete. Tako će vam uvek biti pri ruci: za poparu ili prepržen, za neku čorbicu…
U dublju šerpu uspite malo vode, posolite i dodajte kockicu putera. Kad voda proključa, smanjite vatru, dodajte malo mleka i uspite hleb, promešajte pažljivo drvenom varjačom, pa ostavite da provri. Vodite računa da se ne raskuva i ne pretvori u kašu. Dodajte sir i kajmak.
Jedite toplo, ali ne vruće.
Savet +
Poseban "šmek" popari daće reš ispržena slaninica. U tom slučaju,obratite pažnju na količinu masnoće (putera, kajmaka)... Uz tanjir popare prijaće vam i šolja toplog mleka ili jogurt.
Pogledajte i:
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.