Potrebno je:
1kg krompira
150ml mleka
50g putera
malo soli
1 jaje
do 300g brašna
šećer u kocki
sitnije šljive (oko 20 komada)
150g prezli
150g kristal šećer
malo ulja (ili putera)
Priprema
Šljive dobro oprati, izvaditi koštice i u svaku staviti po komadić šećera u kocki (trećinu ili polovinu).
Naptaviti krompir pire - skuvati krompir u slanoj vodi, propasirati ga, dodati puter i mleko.
Kada se proladi, ubaciti jaje i polako dodavati brašno. Najbolje je prvo uzeti polovinu pripremljenog brašna, a zatim dodavati po malo kako testo ne bi bilo tvrdo (gotovo je kada od njega možete da napravite kuglicu dlanovima koje ste posuli brašnom).
Uzimati deo po deo testa, praviti kuglice (malo veće od loptice za stoni tenis), rastanjiti ih na dlanu, a zatim staviti šljivu na sredinu i zatvoriti testo.
Staviti u šerpu vodu i pustiti da provri. U vrelu vodu spuštati knedle, kada isplivaju na površinu, potrebno ih je prokuvati još jedan minut.
Šupljom kašikom pažljivo vaditi knedle i spuštati ih u prezle koje ste prethodno na umerenoj vatri u većem tiganju malo propržili na ulju ili puteru.
Polako protresti tiganj (da se knedle okrenu sa svih strana), a zatim knedle izvaditi i posuti ih kristal šećerom.
PROBAJTE I...
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna