Potrebno je:
350 g brašna (pola oštro pola meko)
200 g putera
100 g šećera u prahu
150 g mlevenih badema
1 vanilin-šećer
1 jaje
na vrh noža soli
50-80 g šećera u prahu
4 kesice vanilin-šećera
Priprema
Prosejte brašno, dodajte oljuštene mlevene bademe, šećer, vanilin-šećer, so, jaje i hladan puter isečen na listiće. Zamesite prhko testo. Umotajte ga u celofan i ostavite dva sata u frižideru.
Zagrejte rernu na 190°C. Deo po deo testa oblikujte u kobasicu tanku kao olovka. Isecite je na komade dužine pet centimetara, pa oblikujte kiflice (ili kidajte testo u loptice, pa valjajte među dlanovima u valjak i savijte u kiflicu).
Pecite 10-12 min na 180°C. U činiji pomešajte šećer u prahu i vanilin-šećer. Još tople kiflice uvaljate u šećer.
Savet: U kutiju u kojoj čuvate prhke kolače stavite krišku jabuke – ona će održati vlažnost i svežinu!
PROBAJTE I...
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna