Potrebno je:
Za testo:
200 g brašna
50 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
1 jaje
100 g putera
Za fil:
8 srednjih jabuka
4 kašike šećera
1 kašičica limunovog soka
kesica cimeta
1 kašika suvog belog vina
3 kašike jabukovog soka
40 g putera
Priprema
Brašno, šećer, vanilin-šećer, so, jaje i puter isečen na listiće umutite spiralnim nastavcima miksera, a zatim kratko mešajte rukama dok ne dobijete kompaktno testo. Testo stavite u celofan i ostavite u frižideru pola sata.
Pet jabuka oljuštite, očistite ok koštica isecite na kockice. Stavite ih u šerpu sa 2 kašike šećera, limunovim sokom, cimetom, vinom i sokom od jabuka i dinatajte ih desetak minuta na tihoj vatri. Jabuke izgnječite i ostavite da se ohlade.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Podmažite kalup za pitu, obložite ga testom koje ste na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljali u krug i pritisnite ivice uz rub kalupa.
Na testo stavite dinstane jabuke, a preostale jabuke oljuštite, očistite i nasecite na kriškice i složite kao crepove preko prvog fila. Jabuke pospite puterom isečenim na listiće, preostalim šećerom i cimetom, pa pecite tart oko pola stata.
Poslužite hladan ili topao tart sa umućenom slatkom pavlakom ili sladoledom od vanile.
PROBAJTE I...
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna