Potrebno je:
Za testo:
200 g brašna
50 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
1 jaje
100 g putera
Za fil:
8 srednjih jabuka
4 kašike šećera
1 kašičica limunovog soka
kesica cimeta
1 kašika suvog belog vina
3 kašike jabukovog soka
40 g putera
Priprema
Brašno, šećer, vanilin-šećer, so, jaje i puter isečen na listiće umutite spiralnim nastavcima miksera, a zatim kratko mešajte rukama dok ne dobijete kompaktno testo. Testo stavite u celofan i ostavite u frižideru pola sata.
Pet jabuka oljuštite, očistite ok koštica isecite na kockice. Stavite ih u šerpu sa 2 kašike šećera, limunovim sokom, cimetom, vinom i sokom od jabuka i dinatajte ih desetak minuta na tihoj vatri. Jabuke izgnječite i ostavite da se ohlade.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Podmažite kalup za pitu, obložite ga testom koje ste na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljali u krug i pritisnite ivice uz rub kalupa.
Na testo stavite dinstane jabuke, a preostale jabuke oljuštite, očistite i nasecite na kriškice i složite kao crepove preko prvog fila. Jabuke pospite puterom isečenim na listiće, preostalim šećerom i cimetom, pa pecite tart oko pola stata.
Poslužite hladan ili topao tart sa umućenom slatkom pavlakom ili sladoledom od vanile.
PROBAJTE I...
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.