Potrebno je:

Za testo:

200 g brašna

50 g šećera

1 vanilin šećer

prstohvat soli

1 jaje

100 g putera

Za fil:

8 srednjih jabuka

4 kašike šećera

1 kašičica limunovog soka

kesica cimeta

1 kašika suvog belog vina

3 kašike jabukovog soka

40 g putera

Priprema

Brašno, šećer, vanilin-šećer, so, jaje i puter isečen na listiće umutite spiralnim nastavcima miksera, a zatim kratko mešajte rukama dok ne dobijete kompaktno testo. Testo stavite u celofan i ostavite u frižideru pola sata.

Pet jabuka oljuštite, očistite ok koštica  isecite na kockice. Stavite ih u šerpu sa 2 kašike šećera, limunovim sokom, cimetom, vinom i sokom od jabuka i dinatajte ih desetak minuta na tihoj vatri. Jabuke izgnječite i ostavite da se ohlade.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Podmažite kalup za pitu, obložite ga testom koje ste na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljali u krug i pritisnite ivice uz rub kalupa.

Na testo stavite dinstane jabuke, a preostale jabuke oljuštite, očistite i nasecite na kriškice i složite kao crepove preko prvog fila. Jabuke pospite puterom isečenim na listiće, preostalim šećerom i cimetom, pa pecite tart oko pola stata.

Poslužite hladan ili topao tart sa umućenom slatkom pavlakom ili sladoledom od vanile.

PROBAJTE I...