Potrebno je:
Za testo:
200 g brašna
50 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
1 jaje
100 g putera
Za fil:
8 srednjih jabuka
4 kašike šećera
1 kašičica limunovog soka
kesica cimeta
1 kašika suvog belog vina
3 kašike jabukovog soka
40 g putera
Priprema
Brašno, šećer, vanilin-šećer, so, jaje i puter isečen na listiće umutite spiralnim nastavcima miksera, a zatim kratko mešajte rukama dok ne dobijete kompaktno testo. Testo stavite u celofan i ostavite u frižideru pola sata.
Pet jabuka oljuštite, očistite ok koštica isecite na kockice. Stavite ih u šerpu sa 2 kašike šećera, limunovim sokom, cimetom, vinom i sokom od jabuka i dinatajte ih desetak minuta na tihoj vatri. Jabuke izgnječite i ostavite da se ohlade.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Podmažite kalup za pitu, obložite ga testom koje ste na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljali u krug i pritisnite ivice uz rub kalupa.
Na testo stavite dinstane jabuke, a preostale jabuke oljuštite, očistite i nasecite na kriškice i složite kao crepove preko prvog fila. Jabuke pospite puterom isečenim na listiće, preostalim šećerom i cimetom, pa pecite tart oko pola stata.
Poslužite hladan ili topao tart sa umućenom slatkom pavlakom ili sladoledom od vanile.
PROBAJTE I...
Koliko dugo posle carskog reza ne smete da zatrudnite? Ako prođe manje od ovoga veće su šanse za komplikacije
20 najlepših kratkih imena za devojčice: Roditelji ih obožavaju, imaju samo 3 ili 4 slova
Kako da se pripremite za porođaj? 7 važnih stvari koje treba da uradite na kraju trudnoće
Emilija čeka 7. sina, a dr Milošević otkriva: Jesu li neke žene predodređene da rađaju samo dečake?
Koje ukuse najviše vole bebe u stomaku? Evo i zašto trudnice treba da jedu čokoladu