Nije lako ishranu deteta tek tako "preokrenuti", ali vremenom roditeljima bude lakše - kada nauče kakve mogućnosti zaista pruža bezglutenska dijeta.
Odgajanje deteta sa celijakijom
Od svega je najvažniji pozitivan stav. Naime, ovakva deca mogu da vode sasvim normalan život ako se pridržavaju pomenute dijete (nema lekova ni injekcija). Kad god je moguće,
Takođe, kada su u pitanju razna familijarna dešavanja, izleti, putovanja... trebalo bi poneti posebnu hrani i grickalice za mališana.
Ukoliko imate dete sa ovakvim problemom, od izuzetne je važnosti kako ćete da se postavite prema njegovoj bolesti. Vaš optimizam će doprineti da se dete oseća mnogo bolje, da izbegne depresiju ili bes zbog stanja u kojem se nalazi. Učlanite se u neko udruženje ili grupu podrške, upoznajte vaše dete sa drugom decom koja imaju isti problem. Kako raste, dete će postepeno da preuzima kontrolu nad svojim zdravljem (između ostalog, znaće koju hranu sme da konzumira).
U pojedinim slučajevima, može se desiti da većina simptoma celijakije nestane u tinejdžerskom dobu. Međutim, to je varka, pacijent nije izlečen. Nestali su simptomi, ali ne i bolest. Zbog toga morate da budete veoma pažljivi i da sprečite tinejdžera da posegne za hranom koja nije dobra za njega, posebno za "izazovnim" slatkišima i grickalicama punim glutena. Ne isključujte hranu koja mu se dopada, već pronađite odgovarajuću zamenu za nju. Važno je da u kući uvek ima bezglutenskih namirnica, kako dete ne bi bilo u iskušenju da uzme drugu vrstu hrane.
Skriveni gluten
Kada vam doktor kaže da dete mora da pređe na hranu bez glutena, to može da zvuči jednostavno, ali nije baš tako. Gluten se ne nalazi samo u žitaricama. Ima ga u brojnim namirnicama, čak pod raznim drugim nazivima i oznakama, a ima i proizvoda na kojima nije navedeno da li sadrže gluten ili ne.
Bombone
Njihov sastav ćete naći na deklaraciji, ali proizvođači ne moraju da navedu šta koriste da "popraše" kalupe u kojima se oblikuju bombone - kako se ne bi lepile. Uglavnom je to poseban "talk", koji može da bude pšeničnog porekla.
Karamel boja
Može da bude napravljena od dekstroze (koja se dobija iz kukuruza), laktoze (mlečni šećer), melase ili saharoze (dobijaju se iz šećerne trske ili šećerne repe) - svi su bez glutena. Ali, ponekad se pravi od sladnog sirupa i hidrolizovanog skroba - koji mogu da sadrže pšenicu.
Dekstrin
Može da bude napravljen od kukuruza, krompira, pirinča, pšenice ili tapioke. Treba ga izbegavati, osim ako nije striktno navedeno od čega je napravljen.
Pirinčani sirup
Može da sadrži ječmeni slad.
Pomfrit
Ukoliko je napravljen od svežeg krompira - u kućnoj režiji ili restoranu, gde je ispržen u "čistom" ulju, onda je siguran. Ali, nije preporučljivo da se konzumira na mestima gde se za prženje koristi isto ulje kao za pohovane proizvode (riba, piletina...).
Hidrolizovani biljni protein - (HVP) ili (HPP)
Najčešće se nalazi u konzervisanim proizvodima, viršlama, kobasicama... a može biti dodat i ćuretini. Ukoliko na deklaraciji ne piše od čega je ovaj protein napravljen, to može da bude: pšenica, kukuruz, prinač, soja, kikiriki, kazein iz mleka... U tom slučaju ne koristiti takve proizvode.
Imitacija morske hrane
Iako imitacija morske hrane počinje sa pravim ribljim produktom, skrobni "veznik" koji se dodaje može da bude: kukuruzni skrob, skrob od krompira, pšenica ili tapioka. Pročitajte deklaraciju pre nego što kupite ove proizvode.
Lekovi
U većini tableta i kapsula može da bude prisutan kukuruzni skrob, laktoza ili pšenica. Sirupi takođe mogu da sadrže supstance koje sadrže gluten.
Rasprostranjen je kao zaslađivač. Uglavnom je od ječma, mada može da bude od kukuruza i pšenice.
Modifikovani skrob
Najzastupljeniji je i najjeftiniji način zgušnjavanja proizvoda, pa se nalazi na ogromnom broju deklaracija - od supa do slatkiša. Najčešće je napravljen od pšenice, ali se pravi i od kukuruza, krompirovog skroba, tapioke...
Čaj
Na listi je dozvoljenih proizvoda. Međutim, treba biti obazriv sa čajevima u kesici. Naime, u neke vrste čajeva se dodaju aditivi za poboljšanje ukusa - koji sadrže gluten (nakon što su ih pili, mnogi oboleli od celijakije su se žalili na simptome reakcije na gluten).
Destilovano sirće i alkohol
Na primer, što se tiče Kanade, na njihovoj listi celijačne dijete su oba proizvoda dozvoljena (smatra se da proces destilovanja sprečava molekule glutena da se pojave u finalnom produktu). U Americi se i dalje vode polemike, ali trenutno većina celijačnih organizacija prihvata pravilno destilovano sirće (ne bi trebalo da sadrži toksični prolamines - frakciju glutenskog molekula). Ipak, stručnjaci se nisu složili po pitanju alkoholnih pića (da li molekuli glutena prelaze u finalni produkt).
Bakin kolač
Potrebni sastojci:
- tri jajeta
- tri čaše kukuruznog skroba
- čaša sojinog brašna
- čaša šećera (čaša od jogurta)
- čaša vode (može i kisele)
- čaša ulja
- G.F. prašak za pecivo
Priprema
Umutiti jaja sa šećerom i uljem. Dodati vodu i prašak za pecivo. Sjediniti brašno sa tom smesom, dobro izmešati i peći u modli za bakin kolač.
Palačinke sa bananom i orasima
Potrebni sastojci:
- šolja ipo pirinčanog brašna
- pola šolje oraha (po želji)
- dve velike banane (može i pire od kruške ili jabuke)
- dva žumanceta (umućena)
- dva belanceta
- kašičica meda
- kašičica ulja
- kašičica praška za pecivo
- kašičica soli
- pola kašičice xanthan gum
- litar i četvrt vode
Priprema
Sjediniti suve sastojke u činiji (brašno, orahe, banane, žumanca). Dodati vodu, ulje i med. Umutiti belanca u drugoj činiji, dok ne postanu čvrsta. Dodati ih u prethodnu smesu i peći
palačinke na vrelom ulju.
Jasmina Stojanović, viši dijetetičar-nutricionista
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna