Musaka od zelja
Potrebno je:
4 veze mladog zelja
400 gr mlevenog mesa
kafena šoljica pirinča
2 mlada luka
3 jaja
¼ litra jogurta
so ili vegeta
biber
kiselo mleko kao prilog
Priprema
Zelje dobro operite, iscepkajte na krupnije komade, i kratko (najduže 2 minuta) obarite u ključaloj vodi. Mladi luk isecite na tanje kolutiće i propržite, a zatim dodajte mleveno meso i po ukusu začinite vegetom i biberom. Pirinač operite i obarite u slanoj vodi (pazite da ga ne prekuvate!) i procedite ga. Sjedinite meso i pirinač.
½ proceđenog zelja rasporedite u vatrostalnoj posudi, pa dodajte meso sa pirinčem. Penasto umutite jaja i dodajte im jogurt. ¾ ove smese prelite preko musake, a zatim poređajte ostatak zelja. Pažljivo ga izbockajte na par mesta viljuškom i prelite jajima i jogurtom. Pecite u zagrejanoj rerni na temperaturi od 150 – 200 stepeni oko 40 minuta.
Napomena: musaka treba da je kompaktna, znači da smesa od jaja i jogurta bude dobro ispečena. Ako vam se učini da je suviše meka, produžite pečenje za 10-ak minuta! Musaka se servira uz kiselo mleko.
PROBAJTE I...
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna