Prema pravoslavnim običajima, skuvanim jajima koje smo ofarbali i ukrasili na Veliki petak, kucamo se tri dana Uskrsa. Izvesno je da ovih dana pojedemo nešto više jaja nego inače "da se ne bace", smišljamo i razne recepte kako da posle upotrebimo preostala jaja, a mnogi tih dana brinu i koliko dana je bezbedno da jedu uskršnja jaja.

Prva stvar o kojoj treba da vodite računa je da nikako ne držite jaja van frižidera.

"Ostavljanjem skuvanih jaja na sobnoj temperaturi duže od dva sata može da dovede do razvoja bakterija. Ako ostavite ofarbana jaja duže od tri sata van frižidera, ona možda izgledaju lepo, ali više nisu bezbedna da ih jedete", upozorava za yahoo.com mikrobiolog Džejson Tetro.

Kada je reč o dužini roka trajanja uskršnjih jaja, profesorka pedijatrije na Jejlovoj školi medicine dr Kirsten Bektel ističe da ovako pripremljena nemaju isti rok trajanja kao nekuvana jaja.

Ona ističe da skuvana jaja treba pojesti u roku od sedam dana, te da ih za to vreme držite isključivo u frižideru.

BONUS VIDEO:

Uskršnja dekoracija TikTok/dekoria.pl

(Yumama/N. Z.)