Rezultati navedenog istraživanja, sprovedenog pod vođstvom hrvatskog neurologa Paška Rakića, u avgustu 2006. godine su objavljeni u uglednom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, a odjeknuli su i u brojnim svetskim medijima, uključujući Si-En-En, Rojters i Njujork Tajms.

Saznajte i Kada i kako je moguće otkriti pol bebe?

Dr Rakić dodatno je istakao da je nužno sprovesti dalja istraživanja u cilju utvrđivanja stvarne opasnosti ultrazvuka i trudnicama savetovao da ga ne koriste prečesto, pogotovo ne zbog radoznalosti.

Ova studija je samo potvrda nalaza ranijih istraživanjaRezultati nekoliko ranijih studija pokazali su da duže i višekratno izlaganje ultrazvuku, osim na razvoj mozga može uticati i na manju porođajnu težinu, kao i da su ova deca češće levoruka i da sporije razvijaju sposobnost govora. To su, pre svih, zaključili naučnici Univerziteta u Dablinu i ruski naučnici pod vođstvom P.P. Garjajeva.

Tokom razvoja mozga fetusa neuroni se postavljaju na svoj konačni položaj u moždanoj kori, što je od velike važnosti za kasnije normalno funkcionisanje mozga u celini. No nakon što su skotne mišice, na kojima je sprovedneo istraživanje, bile izložene ultrazvuku duže od 30 minuta, pokazalo se da određeni broj neurona nije uspeo zauzeti pravilan položaj u moždanoj kori, nego je zaostao u dubljim slojevima moždane kore ili u beloj tvari mozga.


Pogledajte i Ishrana trudnica: Hrana koja loše utiče na razvoj bebinog mozga

Rezultati tog eksperimenta izuzetno su važni s obzirom na to da se poremećaji u migraciji neurona drže jednim od mogućih uzroka niza neuroloških i psihičkih bolesti i tegoba, poput disleksije, autizma, mentalne retardacije i šizofrenije.

Naime, za vreme pregleda ultrazvukom, dete – a posebno njegova glava – izloženo je "bombardovanju" brzog mlaza visokih frekvencija zvučnih talasa. Za te talase već ranije je utvrđeno da mogu naneti štetu hromozomima, te izazvati stanično zagrevanje i tako oštetiti stanicu i usporiti njen razvoj.

Pogledajte i Iskustvo sa ultrazvučnog pregleda: Izgled bebe me je uplašio!


Foto: Shutterstock

Kada je ultrazvučni pregled poželjan?

Američki savez lekara jasno se izrazio protiv nepotrebnog izlaganja ultrazvuku u cilju:

  • određivanja pola deteta
  • utvrđivanja nedelje trudnoće (starosti ploda)
  • potvrde višeplodne trudnoće
  • utvrđivanja položaja ploda u materici
Pogledajte i kako izgleda Razvoj bebe u stomaku po trimestrima

Uprkos tome, ultrazvuk se i dalje koristi u te svrhe iako se – osim utvrđivanja pola deteta – svi ostali podaci mogu saznati uobičajenim pregledom rukama iskusnog ginekologa i uz pomoć fetoskopa ili stetoskopa kojim se mogu otkriti otkucaji srca. Zapravo, ultrazvučni pregled koji se rutinski izvodi na zdravim trudnicama ne čini nikakvu razliku koja bi unapredila zdravlje njihove dece. Načelno, ultrazvučni pregled pokazao se korisnim samo u manjem broju specifičnih slučajeva kad je dijagnoza ostala nejasna nakon ispitivanja istorije bolesti i kliničkog pregleda.

Iz tog razloga, neophodno je istaknuti razliku između njegove upotrebe u slučaju potrebe i rutinske, koja je postala delom uobičajene (bespotrebne) procedure.

Pogledajte i Kako se otkriva i leči preeklampsija?

Uzevši u obzir da pojedine životinje, poput delfina i kitova, ultrazvuk koriste kao oružje kojim ošamućuju ribe, zaista je neverovatno kako ga lakomisleno koristimo za dijagnostiku, prenosi Pravda.

Nekada se smatralo i da je RTG pregled u trudnoći bezopasan, pa se ustanovilo da to nije tako. Oprez uporno izostaje ili se zanemaruje u korist različitih interesa koji najmanje imaju veze sa zdravljem.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.