Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada je jabukovo sirće opasno po zdravlje

Iako je jako zdravo, ako ga konzumirate na ovih nekoliko načina ono neće dobro delovati na vaš organizam.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Jabukovo sirće ima niz zdravstvenih beneficija i izuzetno je koristan za ljudski organizam.

Njegov glavni sastojak- jabuka puna je belančevina, vlakana, vitamina A, E, K, C i B grupe, kalijuma, fosfora i gvožđa. Polifenoli iz jabuke izrazito dobro utiču na regulisanje nivoa šećera u krvi. Bogate su i antioksidansima, a sirće ima snagu da čisti naslage masti i sluzi, ali i oksidira krv.

Ali, treba znati da konzumiranje previše jabukovog sirćeta može da vam nanese više štete nego koristi.

Uzimate ga direktno

Iako je veoma efikasno kod mršavljenja i jačanja zdravlja srca, jabukovo sirće ima gorak ukus. 

Zato ga mnogi piju brzo, a zatim odmah popiju ili pojedu nešto drugo kako bi prikrili gorčinu.

"Zbog kisele prirode sirćeta rizikujete da vas jako iziritira i nanese oštećenje jednjaka i želuca", kaže dr Mat Veik i dodaje:

"Uvek ga razredite u tečnosti. Voda je verovatno jedini ispravan način za razređivanje.  "

Stručnjaci preporučuju korišćenje jednog dela sirćeta na deset delova vode.

Pijete ga odmah nakon jela

Ako imate naviku da ga pijete nakon obroka, možda bi trebalo da promenite rutinu. Uzimanje jabukovog sirćeta na prazan želudac zapravo je najbolji način za maksimizovanje njegovih zdravstvenih koristi.

Neke namirnice koje jedete mogu da ga učine manje jakim; ispijanje pre nego što jedete takođe povećava njegovu sposobnost pomaganja u preradi hrane.

Stručnjaci preporučuju da pričekate oko 20 minuta sa hranom nakon što uzmete jabukovo sirće kako bi se ono probavilo.

Nastavak teksta pročitajte na portalu Stil.kurir.rs.

Najnovije

Vesti

Porodica