Iako većina dece samostalno prohoda oko prvog rođendana, nekoj - sasvim normalnoj deci to polazi za rukom tek sa petnaest meseci. Bebe koje dobro puze, kasnije prohodaju. Osim puzanja, pojedini  mališani otkrivaju i druge oblike kretanja, na primer - takozvani medveđi hod (oslanjaju se ispruženim rukama i nogama na pod), dok se drugi još pridržavaju za zid i predmete. Neka deca su oprezna i postepeno se puštaju, druga to urade odjednom i potrče, a neka padnu pa se uplaše i novi pokušaj samostalnog hoda odlože za drugu priliku.

Krajem prve godine, beba bi trebalo da može sama da se dovede iz klečećeg u sedeći položaj, kao i da sedi bez oslonca. Sada slobodno možete da je stavljate u stolicu za hranjenje ili vožnju kolima, na nošu, da je nosite u nosiljci na leđima i da je vozite u kišobran kolicima.

Ono što odlikuje sve mališane jeste neverovatna radoznalost i želja da sve ispitaju. Dete se ne zadovoljava samo boravkom u zatvorenom prostoru, ono uživa napolju, gde mu je vidik neograničen (ali isto tako i opasnosti koje ga vrebaju). Čim ugleda stepenice, dete će dobiti želju da se penje. U početku će uz njih ići četvoronoške, a kasnije na dve noge, pridržavajući se za ogradu. Međutim, kada pokuša da siđe, dete će zapasti u poteškoće, jer je to složenija radnja. Ona se u ovom uzrastu skoro sigurno završava padom, o čemu morate posebno da vodite računa.

Oprez ili sputavanje?

Vaše dete više neće da sedi u ogradici, buni se i u kolicima, a smiri se tek kada ga oslobodite ograničenja. Zapamtite: van sobe u kojoj ste već ranije uklonili opasne predmete - od sada, pa još bar narednih godinu dana, moraćete da ga pratite u stopu i štitite od povređivanja. Ali, nemojte ga sputavati. Dozvolite mu da ispituje svet koji ga okružuje, naučite ga kako da se penje, kako da pada i ustaje.

Nemojte da koristite sprave za hodanje: dubak-šetalicu i kaiševe, jer su štetne za pravilan razvoj koštano-zglobnog sistema i ravnoteže. Dete mora samo da iskusi gubitak ravnoteže, a to podrazumeva i padove. Bez toga će biti trapavo, često će padati i povređivati se.

Kako da se zabavlja?

Bebu će posebno interesovati igra stavljanja predmeta u kutiju i vađenja napolje, kao i svaka druga igra skrivanja - što ukazuje na početak pamćenja. Dete se u ovom periodu igra istovremeno sa dve kocke, a kad prohoda - posebno se veseli igračkama koje može da gura ili vuče na kanapu. Veoma se raduje i lopti - koju gura od sebe, a uspeva da nauči i igru dodavanja.

Možete lepo da se zabavljate i bez igračaka: "taši-taši", pokazivanje delova tela (gde je oko, nos, pamet, gde "zeka pije vodu" i slično). U ovom uzrastu beba poznaje bliske osobe i raduje im se, ali se nepoznatih i dalje plaši. Šta više, strah od odvajanja raste i ponekad vam prosto ne dozvoljava da izađete iz kuće bez nje.

Voli sve da stavlja u usta

U jedanaestom i dvanaestom mesecu beba ima sve bolju, takozvanu finu motoriku: hvata predmete sa dva prsta, često vrlo sitne (mrvice sa poda, semenke i slično). Kako ih potom, po pravilu, trpa u usta, ne smete ni za trenutak da je gubite iz vida - da se ne bi zadavila ili otrovala. Najbolje je da joj vi ponudite igračke koje su bezbedne.

Kako stimulisati dete da govori?

Neprestano pravilno izgovarajte imena predmeta i radnji kako bi stimulisali dete da govori. Na primer, ako dete traži bananu pokazujući prstom, vi pitajte: "Hoćeš bananu?". Jednom će i ono da progovori. Možda ćete prve reči i rečenice da razumete samo vi, ali pravilan izgovor će se utoliko pre javiti što ga dete bude više od vas slušalo.

Kada na sistematski pregled?

Sa godinu dana se obavlja važan sistematski pregled. Dete se izmeri, a njegove telesne mere se upoređuju sa standardnim krivuljama rasta. Za decu rođenu pre vremena, uzima se u obzir korigovani uzrast, mada ona posle rođenja obično rastu brže od vršnjaka - koje bi trebalo da sustignu do navršene treće godine.

Lekar će dete da pregleda, tragajući pre svega za eventualnim poremećajima rasta i razvoja, kao i deformitetima koštano-zglobnog sistema. Sledi kontrola krvne slike. Redovna vakcinacija podrazumeva jednu dozu MMR (vakcine protiv malih boginja, zaušaka i rubeole), i to između dvanaestog i petnaestog  meseca.

Jasle ili "kućna varijanta"?

Ukoliko počinjete da radite, morate obezbediti čuvanje vašeg deteta. Iako nije lako naći pouzdanu osobu koja bi dete čuvala u vašoj kući, to je ipak bolje rešenje od jasala u ovom uzrastu. Naime, za socijalizaciju je još rano. Tek oko treće godine, deca počinju da se druže.

Osim toga, u kolektivu će dete biti izloženo brojnim infekcijama, sa kojima njegov imunitet još nije u stanju da se izbori. Zbog toga bi vas česti izostanci zbog bolesti naterali da svaki čas uzimate bolovanje ili da potražite zamenu za jasle.

Prim. dr Maja Skender, pedijatar