Jedna od najvažnijih nutritivnih komponenti jabuke su dve vrste vlakana - rastvorna (pektin), i nerastvorna, koja  normalizuju crevnu funkciju, prevenirajući opstipaciju (zatvor) i dijareju (proliv).

Mali saveti:

Najjednostavniji recept za pire od jabuka: Oprati jabuke, oljuštiti, očistiti od semena. Iseći na kriške, preliti vodom i kuvati dok ne omekšaju. Napraviti pire, koji može da se doda u žitarice, pomeša sa drugim voćem (banana, kruška…), ili povrćem (na primer, krompir - da bi se dobila gušća kaša).

Lako se pripremaju, lako vare, a pune su hranljivih materija.

Dobar su izvor vitamina A i C.  Od minerala sadrže fosfor i gvožđe.

Pomažu organizmu da eliminiše holesterol, a zbog sadržaja malenične kiseline potpomažu varenje veoma masne hrane.

Dobro se kombinuju sa drugim namirnicama: žitarice, banane i drugo voće, šargarepa, bundeva, pire od povrća, jogurt, piletina... Ukoliko su pečene ili kuvane - sačuvaće veći deo hranljivih materija. 

RECEPTI

Jabuke sa pirinčem (pet meseci+)

Potrebno je:
- tri šolje vode
- tri četvrtine šolje žutog pirinča
- jedna zelena i jedna crvena jabuka
- velika breskva
- šolja jogurta

Priprema: Staviti pirinač da se kuva deset minuta, dodati oljuštene, očišćene jabuke i breskvu, pomešati sa jogurtom.

◘ Puding od pirinča i jabuka (10 meseci+)

Potrebno je:
- pola šolje smeđeg pirinča
- dve šolje vode
-osmina šolje mleka
- četvrtina šolje jabuka, isečenih i oljuštenih
- petina šolje suvog grožđa
- osmina šolje smeđeg šećera (nije obavezno)
- dve kašičice cimeta

Priprema: Sve sastojke staviti u šerpu, pa kuvati 30 minuta. Sipati mleko i kuvati još deset minuta.

◘ Pečene  jabuke
Oljuštiti jabuke i staviti ih u vatrostalnu činiju. Dodati kašičicu butera, preliti malom količinom vode, posuti cimetom, pa peći na 250 stepeni, tridesetak minuta.

Prim. dr Jasminka Komnenović, pedijatar - nutricionista